Ve Strážném čekají na otevření hranic. Kvůli nedostatku turistů jsou místní podniky stále zavřené

2. červen 2020 08:14

I přes uvolnění koronavirových opatření má většina podniků ve Strážném na Šumavě zavřeno. Nikdo by do nich totiž nechodil. Městys čeká na plné otevření hranic a příchod německých turistů.

Místní podnikatelé počítají značné ztráty. „Teď mám zavřeno, nejsou lidi. Až přijdou zpátky Němci, otevřeme,“ potvrzuje Vietnamka Anna, provozovatelka nehtového studia.

I přes hromadné otevírání obchodů a restaurací ve zbytku republiky jsou ve Strážném téměř všechny podniky mimo provoz. Městys totiž leží u hranic s Německem a přechod zůstává zavřený.

Strážný tak přichází i hlavní příjem. „Free obchod, který tu máme, také neotevřel, protože je závislý na klientech z Německa,“ potvrzuje starostka Jiřina Kraliková. Podle obsluhy benzinové pumpy po uzavření hranic přijíždí jen dvacet procent zákazníků.

Městys Strážný sice leží v Národním parku Šumava, ale pro turisty příliš atraktivní zónou není. Třetinu obyvatel tvoří Vietnamci.

Čtěte také

„My jsme tady opravdu závislí na turistech, kteří přijedou z Německa a Rakouska do kasin, jdou se najíst do restaurací, navštíví některé podniky, a to i night cluby,“ říká starostka. Zhruba polovinu rozpočtu obce tvoří příjmy z kasin, které se pohybují kolem 25 milionů korun.

Propad pocítil i podnikatel David Beneš v místní rybárně. „Přišel jsem o velikonoční tržby, přitom Velikonoce jsou pro rybáře malé Vánoce. Pokud bych nedostal od státu kompenzační bonus, tak by to můj byznys položilo,“ dodává.

Zavřené hranice mění podle starostky třeba i atmosféru na obyčejné procházce. „Vnímáte, že ta hranice je blízko a jestli už něco neporušuje, když k ní jdete. Když jdete po cestě, tak už koukáte na domy, které jsou v Německu, a teď víte, že tam nemůžete. Je to fakt zvláštní,“ popisuje.

Městys očekává otevření hranic 15. června.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio

Související