Ve Slaníku a v Trhových Svinech řeší, jak zajistit dodávky pitné vody

6. říjen 2009

Ve Slaníku na Strakonicku stále stojí cisterny s pitnou vodou. Ta, co lidem teče z kohoutků totiž není pitná, obsahuje dusičnany. Přesto ji někteří podle starosty používají. Většina ze 150 obyvatel si ale kupuje vodu balenou.

Obec usiluje o nápravu, po srpnovém průzkumu zastupitelstvo odsouhlasilo napojení na Římov a nyní jedná se společnostmi 1. JVS a VAK Jižní Čechy. Problému se budou věnovat i zastupitelé, kterým bude předložena informace o technickém zajištění.

V nejlepším případě by se obyvatelé Slaníku mohli dočkat vody z Římova před koncem roku., dodal starosta Josef Bátovský: "Nejhorší je, že vše už bylo připraveno v roce 2005, ale bývalé zastupitelstvo to odmítlo. Nyní se musí všechny vyjádření a povolení zajistit znovu. Stavba vede přes cizí pozemky a to zdržuje. Zhruba polovina obyvatel už má vlastní vrty, i když si moc nepomohli, protože dusičnany tam mají také. A převaření prý nepomůže."

O ceně vody se bude ještě jednat. Obyvatelé jsou připraveni platit více než dosud.

Trhové Sviny postaví nový hlubinný vrt kvůli čerpání pitné vody. Město není napojeno na Jihočeskou vodárenskou soustavu. A proto si musí zajistit přívod pitné vody samo. Nyní čerpá vodu ze dvou vrtů - z hlavního a záložního.

Starosta Radislav Bušek vysvětlil, proč se bude stavět třetí: "Měli jsme kdysi dávno problém, kdy se jeden z vrtů zbortil. Nyní budeme mít jistotu, že pokud by k něčemu podobnému došlo, tak nedojde k omezení dodávky pitné vody. Vrty jsou dostatečně dimenzovány na to, aby zajistily vodu pro město a okolí."

Výstavba nového vrtu bude stát cca 1,3 milionu korun. Město ze svého rozpočtu investuje do 300 tisíc korun, zbytek peněz získalo ze Státního fondu životního prostředí České Republiky.

autoři: Pavlína Fendeková , Jiří Čondl
Spustit audio