Ve hvězdárně a planetáriu v Českých Budějovicích zjistíte, že vesmír má víc barev než duha

23. květen 2023

Také jste jako děti měli rádi návštěvu planetária? Ve hvězdárně a planetáriu v Českých Budějovicích na jihu Čech se dodnes dveře s návštěvníky netrhnou, a to nejen těmi dětskými. Českobudějovická hvězdárna byla otevřena v roce 1937 jako druhá nejstarší lidová hvězdárna v Čechách zásluhou tehdejší Jihočeské astronomické společnosti. V roce 2019 prošlo planetárium modernizací a nyní nabízí díky nejnovějším technologiím úžasné zážitky.

„Letošní rok je věnován tomu, že vesmír je skutečně mnohobarevný,“ říká ředitelka hvězdárny a planetária Jana Tichá. Stojíme na zahradě hvězdárny a astronomka popisuje program, který aktuálně přichystali pro své návštěvníky.

„Vesmír je mnohem barevnější, než vidíme pouhým okem. A dokonce i než vidíme klasickými dalekohledy ve vizuální části spektra,“ vysvětluje Jana Tichá. „Třeba náš nový dalekohled pro pozorování Slunce ukazuje naši nejbližší hvězdu v tak zvané čáře vodíku, a je tedy v něm vidět to, co nelze jinak spatřit pouhým okem,“ přibližuje jednu z novinek v observatoři.

Stejné je to i s výtvarnou instalací na budově planetária. Jde o obří fotografii, která svými padesáti metry čtverečními pokryla značnou část fasády. Snímek hraje všemi možnými barvami a jsou na něm v infračervené části spektra zaznamenány vesmírné útvary z Orlí mlhoviny zvané Sloupy stvoření. Návštěvník si tak může z tohoto vyobrazení udělat představu, jak vypadá vznik hvězd.

„Další zajímavé obrázky kosmu jsou umístěny na plotové galerii, kterou může každý vidět bez ohledu na otevírací dobu kdykoliv a zadarmo,“ upozorňuje ředitelka na svérázný a v Budějovicích populární výstavní prostor, který je tvořen plotem kolem planetária.

A samozřejmě je připravený i barevný vesmírný program uvnitř planetária. „Jedno pásmo se jmenuje Vesmírní parťáci a je zaměřeno na malé děti. Druhé má název Mnohobarevný vesmír a je určeno mládeži, studentům a dospělým s hlubším zájmem o kosmos,“ shrnuje Jana Tichá pestrou nabídku vzdělávacích a popularizačních aktivit.

Českobudějovickou hvězdárnu a planetárium najdete v sousedství historického centra města, nad soutokem Vltavy a Malše. Lokalita se jmenuje Háječek a za první republiky šlo o vyhlášený park se zoologickou zahradou. Dodnes v bezprostřední blízkosti planetária rostou mohutné exotické stromy, které jsou pozůstatkem tamního arboreta.

autor: Filip Černý
Spustit audio