Ve fairtradových městech se obchoduje férově

4. říjen 2012

Už dvě jihočeská města se mohou pyšnit titulem Férové město. Letos na podzim získalo označení udělované mezinárodní asociací Fair trade město Český Krumlov, za to, že podporuje férový trh. Ten by měl zaručovat výrobcům surovin často ze zemí třetího světa spravedlivou odměnu za jejich práci.

0:00
/
0:00

Český Krumlov je po Volyni, Litoměřicích a Vsetínu teprve čtvrtým českým městem, které titul získalo. Dalších osm žadatelů o něj usiluje.

Hlavním propagátorem myšlenky Fair trade v Českém Krumlově je zdejší lékař a člen ekologické komise města Pavel Hausdorf. „Pro získání titulu Fairtradové město jsme museli zajistit spotřebu výrobků Fair trade ve městě a mít i restaurační zařízení. Podmínek je více. Časem také asociace Fair trade zkoumá, zda město podmínky dál dodržuje. Dokonce vím o městech, která o titul i přišla. Musíme se dál snažit,“ říká Pavel Hausdorf.

Fairtradových měst je v celé Evropě asi tisíc. Celé hnutí se snaží pomáhat lidem v zemích třetího světa. Podle obchodníka s výrobky Fair trade z Českého Krumlova Jiřího Blocha je to nejlepší způsob podpory. „Nejznámější způsob pomoci je finanční humanitární pomoc. Ale dát lidem ze zemí třetího světa šanci uživit se vlastní prací, je mnohem efektivnější a hlavně trvale udržitelné,“ zdůrazňuje Jiří Bloch.


Fair trade je způsob obchodu, který dává příležitost pěstitelům, řemeslníkům a zaměstnancům v rozvojových zemích uživit se vlastní prací za důstojných podmínek. Fair trade je založen na partnerství mezi těmi, kdo vyrábí zboží, a těmi, kdo jej spotřebovávají. (zdroj: http://www.fairtrade.cz/)

autor: Ivan Studený
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.