Vánoční Švejk a putování Svaté rodiny. Útěk do Egypta přes Království české uvidíte v Boudě

25. prosinec 2019

Masky, loutky, živá hudba na scéně, zpěv a spousta pohybu. Představení s názvem Útěk do Egypta před Království české uvádí Malé divadlo, jeden ze souborů Jihočeského divadla, v dočasném areálu Bouda na Mariánském náměstí v Českých Budějovicích.

Vánoční příběh byl podle režiséra Petra Haška jasnou volnou. „Já mám trochu pocit, že nám ani nic jiného nezbývalo, když jsme v Boudě dostali tenhle poslední termín. Jasně si to říkalo o vánoční tématiku, a protože jsme zaměřeni na malého diváka, jedná se o představení rodinného typu,“ říká.

Inscenace je parafrází apokryfní knížky lužickosrbského autora Otfrieda Preusslera. „Sáhli jsme po ní, protože se mi moc líbil tenhle příběh o tom, že Svatá rodina měla nejkratší cestu, když utíkala před Herodem z Betléma do Egypta, právě přes Království české. Sám autor to umístil do c.k. mocnářství, takže to má docela blízko ke Švejkovi, vystupuje tam řada typicky českých figurek. Je to takový vánoční Švejk,“ vysvětluje Petr Hašek.

V pojetí Malého divadla je navíc příběh přenesen do jihočeských reálií. „Původní předloha se odehrává v Jizerských horách, vychází z řady místních legend a my jsme právě tohle přenesli do jižních Čech. Svatá rodina putuje od Železné Rudy až po Římov a našli jsme na této trase plno zajímavých míst, která jsou nějakým způsobem spjata se Svatou rodinou,“ popisuje režisér.

Představení Malého divadla kladou tradičně velký důraz na hudební složku. V Útěku do Egypta přes Království české zazní živé písně. „Jsou to swingové úpravy jihočeských koled. Našli jsme tradiční jihočeské koledy a dali jsme je do nového kabátu. K tomu máme žesťový band, který nás přímo na scéně doprovází,“ uvádí Petr Hašek.

Čtěte také

Prostor prozatímní divadelní scény Bouda si režisér pochvaluje. „Je skvělý, neformální a mnohem větší, než jsme zvyklí. Celá akce má zase trochu vzbudit otázku té skoro akutní potřeby nové budovy a nám se tady moc líbí,“ dodává.

Režisér Petr Hašek upravil text Útěku do Egypta přes Království české společně s dramaturgem Jakubem Maksymovem. „Používáme stejnou metodu jako autor knihy. Sesbírali jsme místní legendy, co si lidé vyprávěli, když si potřebovali přiblížit vánoční mystérium, jednotlivé příběhy jsme propojili a vytvořili náš vlastní jihočeský apokryf o útěku Svaté rodiny před Herodem do Egypta,“ přibližuje.

Malé divadlo hraje vánoční hru v Boudě na Mariánském náměstí v Českých Budějovicích až do 30. prosince. O víkendu jsou na programu hned dvě představení.

Na Útěk do Egypta přes Království české zve kulturní magazín Kavárna. Dále pořad nabízí ohlédnutí za vystoupením Rozhlasového swingového orchestru Václav Hlaváče ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice, představuje audioknihu Zázraky na Hradčanech a přináší recenzi nového alba Leonarda Cohena.

Spustit audio

Související