Vánoční koncert Eleny Sonenshine vzdal poctu Elle Fitzgerald

3. prosinec 2018

Skvělá česká zpěvačka Elena Sonenshine vystoupila v úterý 11. prosince s plejádou špičkových jazzmenů ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice. Koncert měl podtitul Pocta Elle Fitzgerald.

„Ella Fitzgerald mě fascinuje tím, jaké napětí a zároveň lehkost měla v hlase. Navíc to byla fantastická improvizátorka,“ říká o svém vzoru a zdroji inspirace výborná zpěvačka Elena Sonenshine, která si však sama vytvořila svébytný vokální výraz.

Jazzová zpěvačka, aranžérka, textařka a skladatelka Elena Sonenshine, vlastním dívčím jménem Suchánková, se narodila v Brně, ale po absolvování gymnázia se přestěhovala do Prahy. Před šestnácti roky získala stipendium na Berklee College of Music v americkém Bostonu, tedy slavné, pro jazzmeny velice významné hudební škole. 

Několikrát se Elena představila v cyklických koncertech s názvem Jazz na Hradě. V roce 2005 procestovala Českou republiku jako ambasador Philips International Jazz Festivalu, o rok později koncertovala v rámci festivalu Pražské jaro a při častých cestách do Ameriky působila s triem pianisty Jamese Dowera, ale aktivit této výborné zpěvačky je mnohem více, včetně těch pedagogických.

S českou jazzovou smetánkou natočila Elena první sólové album You Go To My Head, které před sedmnácti roky vyšlo přímo v USA a po celý měsíc se udrželo v první padesátce žebříčku amerických jazzových rádií. Zahrnuje osvědčené standardy, ale i vlastní tvorbu. 

Skvělou a velmi sympatickou zpěvačku doprovodila v Českých Budějovicích elitní muzikantská sestava – kapela Jocose Jazz: Mirek Linka (kytara), Daniel Bulatkin (piano), Petr Dvorský (basa) a Jan Linhart (bicí). Co jméno, to v českém jazzu pojem!

A ještě jeden důležitý příznak pozoruhodného rozhlasového vystoupení: během večera zazněly i jazzové vánoční standardy. Koncert společnými silami připravily Český rozhlas České Budějovice a Vltava a Jihočeský jazzový festival.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.