Václav Upír Krejčí: Do Lizy Minnelli jsem se zamiloval

13. srpen 2019

Bavič, herec, zpěvák, scenárista a režisér Václav Upír Krejčí se nejvíce proslavil jako člen Mimtria. Se Světlanou Nálepkovou a Michalem Nesvadbou vystupovali společně 15 let. V současnosti se stal i spisovatelem, píše humorné cestopisy a namlouvá je jako audioknihy. Xaverovi se svěřil s láskou k Lize Minnelli.

K psaní cestopisů se Upír Krejčí dostal díky své kamarádce Halině Pawlowské, která mu před lety nabídla, aby o svých zážitcích psal do časopisu Story a později do Šťastného Jima. Řekla mu, že píše hezky, že by tedy měl svůj talent využít.

„Celé to vzniklo tak, že mě oslovila kamarádka Halina Pawlowská s tím, abych psal pro časopisy. Cestopisy si potom přečetl Václav Knop a nabídl mi, abych je namluvil jako audioknihu. Namluvil jsem je ale tak, jak se vše odehrávalo, tedy i včetně dialogů a mých reakcí. Není to tedy namluvené běžně, ale komediálně. Vlastně jsem vymyslel nový styl.“

Setkání s hvězdami

Václav Upír Krejčí se setkal s mnoha známými osobnostmi. Například v Praze s Eltonem Johnem, který zde tenkrát byl s fotbalovým týmem. S kamarádem si zjistili číslo jeho hotelového pokoje a zaklepali mu na dveře. K jejich překvapení jim přišel otevřít sám Elton a pozval je dál. Dokonce jim vyprávěl příhodu, která se mu stala při návštěvě v jedné pražské restauraci: „Seděl v té hospodě, nikdo ho nepoznal a vedle u stolu popíjela rozjařená parta. Když si Eltona delší dobu nikdo nevšimnul, tak zkusil zapískat. A v tom jeden z té party vstal a vrazil mu facku,“ směje se Upír Krejčí.

Když vystupovali s Mimtriem v Edinburghu, hráli v sále pro 300 lidí a hned vedle hrál Mr. Bean pro 2 500 diváků, ale moc se s našimi herci nebavil. Václav Upír Krejčí jen vzpomíná, že se ho zeptal, proč jezdí v takovém hrozném autě, když má na kontě tolik televizních pořadů.

V Dánsku účinkovali při předávání hereckých cen, které moderovala Liza Minnelli. „Moc mě okouzlila a hned jsem se do ní zamiloval. Součástí cen byly i parfémy, no a já jsem jeden vzal a věnoval ho Lize. Jenomže z toho byl průšvih, protože se pak nedostalo na jednu z oceněných,“ vzpomíná mim.

Konce Mimtria moc lituje

S Mimtriem vystupoval Václav Upír Krejčí dlouhých patnáct let a stále je mu líto, že skončilo. Za rozpadem Mimtria stály mezilidské vztahy, kdy se partnersky rozešli Světlana Nálepková s Michalem Nesvadbou. Dnes si sice občas zavolají, nebo se všichni sejdou při významných společenských událostech, jakou byla svatba jejich dcery Pepiny nebo oslava Upírových šedesátin. Hodinové představení zahrát v kuse by však dnes už asi nezvládli.

„Je to strašná škoda, že jsme se rozešli. Dnes bychom byli stejně slavní v Česku, jako jsme byli tenkrát hlavně v Itálii. Uvažovali jsme o návratu, ale bylo období, kdy nechtěla Světlana a potom pro změnu Michal. Teď má zase Michal strach, protože já jsem měl úraz a nemohu některé etudy už hrát. Když jsme byli mladí, tak naše vystoupení byl hodinový výkon tak strhující, že jsme doslova plivali krev a nemohli jsme dýchat. Dnes bychom dali maximálně tak dvacet minut,“ říká smutně Upír.

Pokud vás zajímá, co Upírovi poradila Jitka Molavcová a co on naordinoval své dceři, poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio