Václav Souček: Daňové ráje

Kdo s technikou skončil u skoby a s počítačem u klávesy „Delete“, pořád má ještě šanci navštívit Bahamy, Mauritius, či Floridu prostřednictvím televizní obrazovky. 

Není snad dnes domácnosti, která by televizi nevlastnila; což ještě neznamená, že přístroj není využíván jen jako společník, či kulisa. Najdou se i takoví, kteří se televize vědomě odříkají, třebaže poplatky řádně platí.

Ono se to má s tím řádným placením všelijak; za datovou schránku platí usilovně pracující řemeslník mastné pokuty, protože se v její funkci nevyzná, a tím pádem ji nevyužívá. Platební výměry mívají odvolací doložku, ale bude-li usilovně pracující řemeslník chodit po soudech, nebude už usilovně pracujícím řemeslníkem a znechuceně s perfektně ovládaným řemeslem praští.

Protikladem je blahobytně pospolná společnost, optimalizující zdanění svých příjmů v daňových rájích. Co vyplulo v minulém týdnu na povrch, dopaluje i toho statisticky průměrného občana, jenž na statisticky průměrnou mzdu ze sedmdesáti procent nemá šanci dosáhnout, a navštěvuje tudíž ony rajské oblasti prostřednictvím výše zmíněné televize. Úniky do daňových rájů jsou příčinou deficitu platební bilance státu, rodin, i jednotlivců.

Není to zrovna zjištění povznášející.

03476059.jpeg

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.