Václav Bůžek představuje knihu o rožmberské Kratochvíli

23. září 2012

Tipy na knihu Václava Holance, Zorana Drvenkara, Aleša Palána a Jana Paulase, Johnyho Graye, Zdeňka Mahlera; Historik Václav Bůžek představí knihu Kratochvíle posledních Rožmberků; Recenze Karly Ladwigové na knihu Petra Charváta Václav, kníže Čechů; Soutěž


KNIŽNÍ TIPY

Václav Holanec: Herci
Vítězná kniha letošního ročníku Literární ceny Knižního klubu. Příběh se odehrává v jednom velkém pražském divadle. Žili bychom šťastnější život, kdybychom se narodili do jiné doby? Autor ukazuje, jak společenská situace ovlivňuje lidské chování: v první části se ocitáme v Praze 50. let, v době po slavném Chruščovově projevu (tady má příběh reálné historické kulisy). V části druhé už jde o ryzí fikci: zásluhou atomové bomby totiž Německo stále ovládá naše území. V části třetí nastává další varianta historického vývoje: komunisté se v roce 48 vůbec nedostali k moci.

Herci (Václav Holanec)

Zoran Drvenkar: Sorry
Agentura Sorry nabízí zajímavou službu: omlouvá se za příkoří, která způsobili její klienti. Koho tíží svědomí, může se pocitu viny tímto způsobem snadno zbavit. Co si ale počít v okamžiku, kdy se chce své mrtvé oběti prostřednictvím agentury Sorry omluvit brutální vrah? Knihu Sorry chorvatského autora žijícího v Berlíně Zorana Drvenkara vydává Argo.

Sorry (Zoran Drvenkar)

Aleš Palán a Jan Paulas: Bohumil Vít Tajovský ve vzpomínkách a dokumentech
O želivském opatovi vyprávějí v novince z nakladatelství Cesta jeho přátelé, ale podařilo se ji doplnit také dopisy, dokumenty a fotografiemi. Vít Tajovský prožil komunistické vězení a perzekuce, ale to nijak nezměnilo jeho laskavou povahu a každé setkání s ním byl velký dar. Není divu, že na něj vzpomínaly s úctou a láskou i takové osobnosti, jako byl Anastáz Opasek nebo Ivan Medek.

Bohumil Vít Tajovský ve vzpomínkách a dokumentech (Aleš Palán a Jan Paulas)

John Gray: Ohnivá Venuše, studený Mars
Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše: toto tvrzení vložil americký spisovatel a odborník na mezilidské vztahy John Gray do titulu své nejslavnější knihy, což byl nepochybně bestseler. Když vám vyjde kniha v 45 jazycích a prodáte ji přes 50 milionů výtisků, určitě budete přemýšlet o pokračování. John Gray už napsal takových pokračování předlouhou řadu (třeba Mars a Venuše začínají znovu, Mars a Venuše v ložnici), ale ty už úrovně jeho nejúspěšnější knížky nedosáhly. Nakladatelství Práh teď vydává nově jeho knihu Ohnivá Venuše , studený Mars s podtitulem Hormonální rovnováha – klíč ke spokojenému nejen milostnému životu. Zabývá se v ní vlivem hormonů na naše postoje a jednání, zmiňuje oxytocin a testosteron, škodlivý vliv stresových hormonů a mnoho dalších témat.

Ohnivá Venuše, studený Mars (John Gray)

Zdeněk Mahler: Indický hlavolam
Nakonec jedna reedice: nakladatelství Jota vydává znovu indický cestopis Zdeňka Mahlera z poloviny minulého století. Kniha je všestranným pohledem na tuto zemi: na krajinu a památky, na její obyvatele, zvyklosti , ale i náboženství a filozofii. V tomto vydání ji doprovodí ilustrace Jany Zimové.

Indický hlavolam (Zdeněk Mahler)


NÁŠ HOST

Historik Václav Bůžek přišel představit knihu Kratochvíle posledních Rožmberků. Napsal ji spolu s historikem umění Ondřejem Jakubcem.

Kratochvíle posledních Rožmberků (Václav Bůžek, Ondřej Jakubec)


RECENZE Karly Ladwigové

Petr Charvát: Václav, kníže Čechů

Václav, kníže Čechů (Petr Charvát)

Přemyslovskému knížeti Václavovi, světci a zemskému patronu se v minulosti i dnes vždy dostávalo všestranné písemné pozornosti. Počínaje václavskými legendami a jistě nekonče loni vydanou knihou P.Charváta, archeologa a historika. Navazuje na jeho předešlý titul Zrod českého státu (2007) a předtím Boleslav II., sjednotitel českého státu (2004). Autor pracoval v Archeologickém ústavu ČSAV a v Orientálním ústavu AVČR a dnes vyučuje na Pedagogické fakultě UK a Západočeské univerzitě v Plzni.

Na jeho kontě je řada studií, článků a monografií k problematice starověkých civilizací Blízkého a Středního východu, evropského středověku a historie českých zemí.

Pod zorným úhlem obou autorových profesí je pozoruhodně zpracováno téma Václava, knížete Čechů. Pozoruhodně proto, že se neváže na legendární příběhy, spíš s nimi kriticky polemizuje, ale zajímá ho autentická postava knížete, o níž se toho ví celkem málo. Sporadickou jistotu se mu daří čerpat z okruhu otázek v bedlivém kontextu historických reálií. Systematicky sleduje prostředí 10. století, Václavovu osobnost, jeho cíle a prostředky. S výrazovou úsporností líčí tehdejší hospodářské poměry, zahraniční politické vztahy či prvotní formaci a duchovní život přemyslovského rodu. Pozorně zkoumá, co bylo Václavovým cílem, jaký měl vztah k Bohu, císaři a vlasti, jaká byla jeho strategie. Podává informace o tehdy kvetoucím obchodu s otroky v naší zemi, o čemž se z legend moc nedozvíme, osvětluje ožehavou otázku odvodu daně německému císaři, jež dodnes dovede rozbouřit hladinu v Čechách.

Na základě toho všeho Charvát vysoce hodnotí státnickou osobnost knížete, snažícího se zajistit zemi vojensky, duchovně, tzn. tehdy i právně.

Ptáte se čím? Právě tím proslulým odváděným stříbrem a voly, založením svatovítské rotundy, do níž přenesl tělo své umučené báby Ludmily, a ustavením nového kultu na starých základech. Poslechněme si Václavovo hodnocení od autora samého: „Je především knížetem odvahy ke změně a dárcem naděje v příznivý osud všech… je jedním z nejvýznamnějších státníků raného středověku a ´druhým zakladatelem´ české státní tradice sloučené s požadavky nové, evropské kultury jeho doby.“

Charvátova kniha napsaná svérázně čtivým jazykem i stylem, vybavená nákresy a fotografiemi, je zdrojem nových, pozoruhodných zjištění a poskytuje nejen odborníkům originální čtenářský zážitek.


SOUTĚŽ

Správná odpověď: Václav Hanka, Josef Linda
Výherci: V. Dostálová, K. Hyka, A. Klabouch, L. Lukáčová, M. Síkorová, M. Zídková
Nová hádanka: 29. září 1902 zemřel velký francouzský spisovatel Émile Zola. Je mimo jiné také autorem rozsáhlého cyklu dvaceti románů Rougon-Macquartové. V roce l880 vyšel v tomto cyklu také příběh dívky z ulice a začínající herečky, která okouzlí pánské publikum v roli Venuše: od této chvíle se z ní stává žádaná kurtizána. Jak se tato dívka a také slavný Zolův román jmenují?

autor: Hana Soukupová
Spustit audio