V Županovicích mají při evropských volbách nadprůměrnou účast

25. květen 2019 09:47

Při referendu o vstupu do Evropské unie v roce 2003 byly v Županovicích na Jindřichohradecku proti tři čtvrtiny voličů, kteří tenkrát přišli k volbám. I přesto si obyvatelé obce možnost vybrat svého zástupce do evropského parlamentu nechtějí nechat ujít.

V Županovicích chodí k volbám pravidelně kolem 30 procent voličů. Volební místnost je v budově obecního úřadu, který zdobí vlajka České republiky a Evropské unie. Před úřadem je čerstvě posečená tráva a štěrková cesta je pečlivě uhrabaná.

Zapsaných tu mají 42 voličů. „Běžná účast je kolem 49 procent, ale to se týká voleb komunálních nebo prezidentských,“ nahlíží do záznamů zapisovatelka a účetní obce Sylva Voříšková.

Krajský soud v Českých Budějovicích znovu potvrdil neplatnost voleb ve Strakonicích

Volby (ilustrační foto)

Komunální volby ve Strakonicích jsou neplatné. Rozhodl o tom znovu Krajský soud v Českých Budějovicích. Důvodem je narušení předvolební kampaně ze strany vítězné Strakonické Veřejnosti.

Volební účast ve všech předchozích evropských volbách se pohybovala kolem 30 procent a to je nad průměrem České republiky. Většina lidí tu k volbám chodí, až když se vrátí z práce, třeba z nedalekého Rakouska.

Pětaosmdesátiletý František s manželkou se ale k volbám nechystají. „Trvalý pobyt máme v Českých Budějovicích, ale voličský průkaz jsme si nevyřídili. V době, kdy se vydávaly, jsme tam nebyli,“ říká.

Dotace z Evropské unie čerpala obec podle Sylvy Voříškové jen na vybavení počítačem. Županovice teď mají totiž jiné starosti, například lesy zasažené kůrovcem.

Spustit audio

Související