V Zoo Hluboká se narodilo mládě vzácného medvěda plavého

26. březen 2018

Novým přírůstkem Zoo Hluboká je mládě kriticky ohroženého medvěda plavého. Hlubocká zoologická zahrada chová tato zvířata jako jediná ve střední a západní Evropě.

„Medvídě se narodilo na Nový rok. Pohlaví ještě neznáme, protože se k mláděti nechodí, může tam jen ošetřovatel,“ potvrdil ošetřovatel medvědů Martin Drha.

Podle zooložky Adély Holbojové nikdy nelze předvídat chování nezkušené matky, a proto pracovníci zoo dodržovali přísný režim. Do zázemí vnitřních ubikací medvědů mohl pouze jeden člověk, a to na nezbytně nutnou dobu.

Dění uvnitř sledovali pouze pomocí kamery. „Na kamerových záznamech je vidět, že je mládě asi 40 centimetrů velké. Je to šedě osrstěná kulička a má bílý límec,“ popsal Martin Drha s tím, že matka se o svého potomka vzorně stará.

Medvědi plaví patří mezi nejvzácnější zvířata Asie. Hlubocká zahrada je chová jako jediná ve střední a západní Evropě, a to od roku 2014, kdy získala samce jménem Altaj ze zoo v Jekaterinburgu. Rok po něm přicestovaly z Dušanbe v Tádžikistánu dvě samice Zuchro a Gul. Právě Gul porodila na Nový rok mládě.

Ve volné přírodě žijí medvědi plaví jen v nepřístupných a málo přehledných vysokohorských oblastech na území Střední Asie, v západním Himaláji nebo v Indii.

V přírodě medvědice s mláďaty opouští brloh zhruba po půl roce, kdy už mláďata můžou matku následovat. Hlubocké medvídě uvidí návštěvníci zoo nejpozději na začátku léta.

Spustit audio