V Žirovnici bude slyšet jazyk esperanto. Propaguje ho tam místní duchovní

13. leden 2019 06:10

V Žirovnici na Pelhřimovsku se mluví v jazyce esperanto. První kurz tam otevřel místní duchovní, rodák Jaroslav Kašparů.

„Já jsem rodilý Žirovničák, který se po letech vrátil jako člen ochotnického divadla, jako žirovnický farář a jako učitel esperanta,“ řekl v úvodu lektor jazyka, psychiatr a duchovní Jaroslav Maximilián Kašparů.

Původně bylo zájemců o výuku univerzálního světového jazyka deset. Postupně ale odpadávali. „Čtyři to dotáhli až do konce, k písemným zkouškám, které udělali dobře, velmi dobře.“

Stránky v esperantu

Město Žirovnice má, na rozdíl od mnoha jiných větších měst, v elektronické encyklopedii stránky také v esperantu. „Myslím, že je to tak už nějakou dobu, mám radost.“

A další paradox: lze se dočíst, že na světě žije asi tisíc lidí, kteří mají tento umělý jazyk jako svůj rodný jazyk. „Ano, známý Američan George Soros se narodil díky esperantu, neboť jeho rodiče se poznali na studentském esperantském kurzu. Jeden byl Ital, druhý Maďar, tak se domlouvali tímto jazykem,“ vysvětlil Jaroslav Kašparů.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související