V Týně našli čtyři poklady. Vystavovat je nemohou, ale mohou je půjčit

16. leden 2017

Půjčit si můžete leccos. Třeba i poklad. Této možnosti využili nedávno na Pražském hradě, když si vypůjčili cenné mince z muzea v Týně nad Vltavou. Zástupkyně správy hradu už je společně s bezpečnostním doprovodem přivezla zase v pořádku zpět.

„Poklad jsme si půjčovali na výstavu, která byla k 700. výročí narození Karla IV. a jmenovala se Koruna na dlani, věčná mince království. Výstava byla úspěšná, přišlo na ní zhruba 25 tisíc lidí,“ říká Zdena Fabíková ze Správy Pražského hradu.

Tvůrci výstavy chtěli do expozice takzvané pražské groše ze 14. století. Ty se objevují v České republice ve třech pokladech. „My jsme si půjčili vltavotýnský, protože je jeden z nejkrásnějších. Zápůjčky se realizují tak, že kurátor výstavy, který ví, kde jsou věci uloženy, se spojí s daným muzeem. Projednají se podmínky zápůjčky, to znamená nejen pojištění, doprava, ale i způsob instalace ve výstavě,“ dodává Zdena Fabíková.

Za Týn nad Vltavou přebral poklad dokumentátor muzea Jiří Hladeček. Každý groš musel přepočítat, aby se ujistil, že nic nechybí. Poklad obsahuje celkem 510 mincí. „Kdyby nějaká chyběla, byl by to problém. Pak by se muselo jednat podle dohodnutých smluv, záleželo by na okolnostech, za jakých se mince ztratila,“ vysvětluje.

I když to tak na první pohled, možná nevypadá, mince mají velkou cenu. „Je tam hodnota samotného kovu, jedná se o stříbro, ale roli také hraje to, že se jedná o pražské groše ze 14. století, má to historickou hodnotu, je to i důležitý prvek zdejšího regionu, významná součást muzejní sbírky,“ připomíná Jiří Hladeček.

V Týně nad Vltavou už byly nalezeny čtyři poklady, všechny v centru na náměstí. „Ten, který jsme teď zapůjčovali, byl nalezen v současném sídle spořitelny. Dva byly v domě, kde byl dříve hotel, a ten asi nejznámější poklad, který obsahuje i několik kalichů, byl nalezen v domě U Modré hvězdy,“ vyjmenovává Jiří Hladeček.

Poklady ale přinášejí spíš starosti. Potvrzuje to starosta Milan Šnorek. „My bychom poklad rádi nějakou vhodnou formou prezentovali veřejnosti, protože je čím se chlubit, ale je to bohužel problematické. Když jsme připravovali rekonstrukci muzea, chtěli jsme podle původního návrhu poklad vystavit, ale bohužel ty podmínky ochrany kvůli pojištění byly tak enormní a náklady z toho vyplývající tak vysoké, že jsme nakonec skončili u holografické expozice,“ říká.

Spustit audio