V Třeboni a Hluboké nad Vltavou vylepšují místní kina

19. únor 2010

Třeboň zahájila druhou etapu modernizace kina Světozor. Po digitalizaci, která byla provedena loni, následuje modernizace interiérů. Nová a pohodlnější by měla být hlavně sedadla, modernizace se ale dočká i vstupní prostor, kde vznikne kavárna a občerstvení. Rekonstrukce by měla skončit nejpozději koncem dubna.

Jak řekl starosta Třeboně Jan Váňa, celých 5,5 milionu korun potřebných na rekonstrukci kina, zaplatí město ze svého: "Skutečně jdou všechny prostředky z městského rozpočtu. Na digitalizaci jsme získali dotaci z ministerstva kultury, bohužel na interiéry žádná dotace neexistuje. Není žádný titul, kterým bychom si mohli vypomoct. Věřím, že místní budou celou věc hodnotit kladně."

Vylepšit kino se podařilo i v Hluboké nad Vltavou. Získali tam darem dataprojektor, který umožní kvalitní promítání na širokoúhlé plátno z DVD a zároveň konání mezinárodního filmového festivalu Voda, moře, oceány. Letos jej bude v Hluboké nad Vltavou, místo Ústí nad Labem, pořádat známý oceánolog a fotograf bílých žraloků Steve Lichtag, který se spolu s kolegou Jindřichem Soukalem přestěhovali do tohoto jihočeského města.

"Je to nízkorozpočtový festival, řádově asi milion korun. Drobnou podmínkou, kterou nám splnila Jaderná elektrárna Temelín, bylo zakoupení do našeho kina DVD přehrávače pro širokoúhlé plátno. Přístroj, který stojí asi 250 tisíc korun, umí promítat filmy z DVD na plátno v nejvyšší kvalitě, což umožní uspořádání festivalu," potvrdil Českému rozhlasu hlubocký starosta Tomáš Jirsa.

Mezinárodní filmový festival Voda, moře, oceány se v Hluboké nad Vltavou uskuteční ve dnech 16. až 19. září společně se Slavnostmi vína. Pořadatelé uvažují také nad tím, že by se soutěžní snímky nepromítaly jen v kině Panorama, ale třeba i v přírodě.

O poznání hůře než kina v Třeboni a Hluboké nad Vltavou je na tom kino v Českém Krumlově. Na celkovou rekonstrukci a modernizaci 35let starého kina se totiž stále nedaří nalézt peníze.

Soukromý provozovatel dostatek prostředků nemá, město jako majitel kina zatím není ochotno otázku digitalizace kina a obnovení vybavení a prostor kina řešit. Na přechod na digitální projekci by přitom bylo třeba asi 3,5 milionu korun, další peníze by spolkla modernizace interiéru.

autoři: Petra Matoušková , hoch
Spustit audio