V Římově začala obnova křížové cesty, brzy dojde i na celý poutní areál

12. duben 2021 10:03

Je to jedno z nejslavnějších poutních míst v Česku. Barokní areál s kostelem a loretánskou kaplí v Římově na Českobudějovicku projde zásadní opravou. Už začaly práce na pašijové cestě.

„Teď jsme před prvním zastavením, kaple vypadá celkem opraveně, ale při podrobnějším pohledu je vidět, že fasáda už má trhliny, praskliny,“ ukazuje správce farnosti Jakub Václav Zenter.

Při poslední opravě v 90. letech navíc podle něj byla pro fasádu zvolena barva, která neodpovídá celkovému konceptu kaplí. „Všechny by se měly vrátit do svých původních barev červené a bílé. Obnovovat se bude také šindelová střecha,“ dodává.

Všech 24 kaplí bude opraveno do srpna 2022. „Každá je v úplně jiném stavu, některé byly opravované celkem nedávno, jiné jsou ve velmi špatném stavu. Restaurátoři zkoumají, co se vlastně bude opravovat, někde bude třeba obnovit i původní malby,“ říká správce.

Během oprav se do kapliček vrátí i kopie původních soch. Jejich originály byly kvůli krádežím už před mnoha lety uloženy v ambitu kostela. „Pravděpodobně použijeme moderní technologie, sochy naskenujeme a vytvoříme modely na 3D tiskárně,“ přibližuje Jakub Václav Zenter.

Čtěte také

Obnovou projde i úplně nejstarší část poutního areálu, loretánská kaple. „V samotném poutním areálu, který sestává z poměrně malého kostela Seslání Ducha svatého, z ambitu a loretánské kaple, bude potřeba obnovit nejspíš úplně všechno. Začne se střechou, potom budou následovat jednotlivé stavební práce, podlahy a nakonec i obnova výmalby, která byla naposledy restaurována ve 40. letech, paradoxně za druhé světové války,“ doplňuje farář Jakub Václav Zenter.

Obnova křížové cesty vyjde na 19 milionů korun a většinu nákladů pokryje evropská dotace. Zbytek doplatí Biskupství českobudějovické. Práce na ambitech, kostelu a loretánské kapli budou stát necelých 50 milionů korun.  

„V současné době ukončujeme výběrové řízení na dodavatele prací. Pokud půjde všechno dobře, budou práce trvat asi dva roky,“ potvrzuje mluvčí biskupství Petr Samec.

Novou podobu dostane i zpovědnice a oltáře v ambitech. Pro turisty i místní bude volně přístupná zahrada vedle kostela. Vznikne v ní klidová zóna a místo pro meditaci.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související