V Římově po 24 letech končí v zastupitelstvu ODS. Kvůli administrativní chybě

11. říjen 2018 13:28

Čtyřiadvacet let měla v Římově na Českobudějovicku Občanská demokratická strana dominantní postavení. Teď ale nemá jediného zastupitele. A nemůže za to volební výsledek.

Kvůli administrativní chybě totiž kandidátka ODS v obci vůbec nebyla zaregistrovaná. Místní tak měli na výběr jen z jediné kandidátní listiny.

„Nebylo koho vybírat, chyběla mi obecní kandidátka. Já to neberu jako stranu, volím lidi, kteří na té kandidátce bývali,“ odpovídá občan Římova Jan Bauer na otázku, proč nešel k obecním volbám, kterých se až do letoška pravidelně účastnil.

„Je to samozřejmě chyba, druhou kandidátku jsem volit nechtěl, protože ti lidé nemají žádné zkušenosti, jak v politice, tak s vedením jakékoli větší organizace,“ dodává.

Účast v komunálních volbách byla v celém Jihočeském kraji zhruba 50 procent. V Římově se k urnám dostavilo jen 24 procent zaregistrovaných voličů.

Jako zapisovatelka zasedla v římovské volební komisi Marie Bártů. „Bylo to zvláštní a moc se nám to nikomu nelíbilo. Když tam chodili lidé, tak se ptali, kdo je kdo na té kandidátce, že nikoho neznají. Je to špatně,“ popisuje.

Na vině je volební zmocněnec občanských demokratů Karel Šerák. Římovskou kandidátku své strany nepodal na příslušný registrační úřad v Českých Budějovicích a místo toho ji zaslal na radnici v Římově.

Rvačka a hanlivé nápisy. Jihočeští policisté řeší tři incidenty, které se staly během voleb

Volební místnost Kuřimany

Tři trestné činy v souvislosti s volbami řeší jihočeští policisté. Dva voliči se poprali před volební místností v Lužnici na Jindřichohradecku. Na dvou místech zatím neznámí pachatelé pomalovali vrata domu a silnici hanlivými nápisy.

„Došlo tedy zároveň i k pochybení pana starosty, který kandidátku přijal, ač neměl. Tím pádem všechny zúčastněné strany žily v přesvědčení, že kandidátka je řádně podaná, i když nebyla. V okamžiku, kdy jsme to zjistili, bylo již po všech lhůtách a nebylo možné tuto chybu napravit. Chyba je to obrovská, velmi nás mrzí,“ říká regionální manažer ODS Jan Pešek.

O konkrétních důsledcích bude podle něj strana jednat. „Samozřejmě volební zmocněnec musí počítat s tím, že nějaký postih bude. Rovnou ale říkám, že to považuji za interní věc, kterou si u nás budeme muset nějak vyřídit,“ doplňuje Jan Pešek.

Podle předsedy římovského místního sdružení ODS Pavla Crkvy tak můžou kandidáti občanských demokratů ovlivnit chod obce pouze na úrovni výborů a komisí zastupitelstva. „Radost z toho nemáme, nicméně je to situace, která nastala. Budeme se snažit z výborů nějak podílet na vedení obce, nemáme jinou možnost,“ uzavírá.

Jedenáct křesel místního zastupitelstva v Římově tak obsadilo všech jedenáct uchazečů z jediné kandidátky nezávislých.

Spustit audio

Související