V replikách původních dresů připomenou hokejisté Motoru první ligový zápas z roku 1937

4. leden 2022 08:21

Před 85 lety odehrály České Budějovice první zápas v nejvyšší domácí hokejové lize. Proti Mladé Boleslavi tehdy tým z jihu Čech vybojoval vítězství 3:0. V úterý se v Budvar aréně utkají se stejným soupeřem v rámci 38. kola extraligy. Hráči Motoru budou mít na sobě stejné dresy jako jejich předchůdci v roce 1937. Ukázali je při speciálním tréninku na nekrytém zimním stadionu v Hluboké nad Vltavou.

Netradičně pod širým nebem a před zraky několika desítek diváků udílel hlavní trenér Motoru Jaroslav Modrý pokyny svým svěřencům. Polovina týmu přišla na led v dresech s logem a nápisem STADION. Přesně tak se totiž jmenoval českobudějovický hokejový klub v roce 1937, kdy nastoupil k prvnímu ligovému zápasu.

Výročí vychází téměř na den přesně. „Tenkrát to bylo 3. ledna, my budeme hrát 4. ledna a shodou okolností proti úplně stejnému soupeři. Nechali jsme si na to udělat speciální dresy, které jsou kopií dresů, ve kterých tým nastoupil před těmi 85 lety,“ řekl generální manažer týmu HC Motor Stanislav Bednařík.

Kapitán Motoru Milan Gulaš v retro dresu, který je stejný jako při prvním ligovém zápasu českobudějovických hokejistů v roce 1937

Kapitán Českých Budějovic Milan Gulaš si pobyt na ledě v retro dresech užívá. Sám ukázal, že má kus jihočeské hokejové historie i na své výstroji. „Já jsem si ještě nechal udělat Slavoj nálepku na hokejku, s tou hraji celou sezónu. Mě osobně se tyhle dresy moc líbí, mám rád historii hokeje,“ komentoval.

O to větší poctou pro Milana Gulaše je, že může při výročí přivést svůj tým na led s kapitánským céčkem na dresu. „Samozřejmě, to je čest pro každého hráče, když může dělat kapitána týmu. Každý by si také měl uvědomit historii hokeje, co tomu tenkrát ti chlapi obětovali, byla různá doba, někteří byli i zavření. To jsou ty příběhy, které by do sebe kluci měli nasávat,“ dodal.

Trochu symbolicky hráči Motoru na hlubockém ledě vzdali hold svým předchůdcům, kteří se při ligových zápasech proháněli na kluzištích také pod širým nebem.

Obránce Roman Vráblík zavzpomínal na loňskou sezónu, kdy ještě jako hráč Plzně spolu s Milanem Gulašem jezdil trénovat také na otevřené kluziště, do středočeské Dobříše. Bylo to v době, kdy se kvůli koronaviru kryté stadiony uzavřely. „Tam jsme jezdili a trénovali v osm ráno i v mrazech. Měli jsme roláky, čepice, mikiny,“ popisoval.

Utkání Motoru České Budějovice s Mladou Boleslaví v Budvar aréně začne v úterý 4. ledna v 17.30 hodin. Retrodresy budou mít i Středočeši, konkrétně modrobílé s nápisem MB.

Spustit audio

Související