V prachatické Dřípatce děti nocovaly ve spacáku a pekly rohlíky

13. březen 2018

Centrum ekologické výchovy Dřípatka v Prachaticích připravilo na jarní prázdniny tradiční Nocování na Dřípatce. V programu nebylo jen přespání mimo domov, které mnohé děti zažily úplně poprvé, ale také jízda vlakem, pobyt na čerstvém vzduchu a vaření a pečení.

„Letos tu máme pětadvacet dětí a jsou docela šikovné. Zkusili jsme si různé hry, vyráběli dětský zimní punč, naštelovali televizi, připravovali jídlo. Děti doopravdy naloupaly deset kilo brambor, připravily kaši a pak po sobě musely všechno uklidit,“ vyjmenovala pedagožka Silvie Janošťáková.

Akce byla dvoudenní, takže děti strávily v Dřípatce jednu noc. „Máme tu i prvňáčky, kteří poprvé spí bez rodičů, takže to je taková zátěžovka do života. Každý s sebou má plyšáka, to je nepsané pravidlo, a nocování zvládneme vždycky úplně v pohodě,“ popsala Silvie Janošťáková.

Pak si děti například vyzkoušely pečení rohlíků a dalších pochutin z těsta. „Vedou si výborně, přitom někteří mají poprvé těsto v ruce. Dost často u toho zažívají úplně neskutečné zážitky a úplně nové pocity,“ komentovala pedagožka Hana Paclíková.

Nocování na Dřípatce se zúčastnili školáci od první do sedmé třídy. „Je vidět, že někteří pomáhají doma. Člověk jim nemusí nic říkat a sami se chytnou práce. Jiní ale naopak přiznají, že třeba ještě nikdy nezametali,“ dodala Hana Paclíková.

Řada dětí si poprvé sama balila spacák, utírala stůl, zkoušela něco, co za ně doma dělají rodiče. I v tom je kouzlo Nocování na Dřípatce. „Děti si zkusí něco, o čem si třeba rodiče myslí, že jsou na to ještě malé, ale ony to zvládnou, jsou úžasné,“ uzavřela Hana Paclíková.

Nocování na Dřípatce nabídlo dětem z Prachatic zajímavý program na jarní prázdniny
autor: Václav Malina
Spustit audio