V Prachaticích lákali jaro pekáním vajec. Keltskou tradici tam stále dodržují desítky lidí

19. duben 2022 07:56

Zvuky praskání vaječných skořápek se na Velikonoční pondělí nesly okolím hřbitovního kostela svatých Petra a Pavla v Prachaticích. Lidé se tam sešli k tradičnímu pekání. Jde o tradici starých Keltů, která má přivolat jaro.

Do tradičního souboje koledníků se zapojují lidé všech generací, pekají kluci i holky. Samotnému utkání většinou předchází klasická koleda s pomlázkou, pak přichází na řadu hra.

„Držíte vajíčko v dlani tak, aby koukala jen špička. Pak se ťukne špičkou na špičku, dokud jedno z vajíček nepraskne. Ten, komu vajíčko vydrží, vyhrává a dostává i soupeřovo vajíčko,“ vysvětlují pravidla účastnice pekání Jitka Loudáčková a Marie Bednárová.

„To se scházeli Staroprachatičtí s Prachatickými a asi zkoušeli, jak mají tvrdá vejce. No, a zůstalo to tady celé ty věky,“ smějí se.

Tipy, jak při pekání získat co nejvíc vajíček, se v prachatických rodinách předávají z generace na generaci. „Základem je mít tvrdý vajíčko, nehrát podvodníkem a nenechat si do vajíčka ťuknout z boku,“ prozrazuje Václav Filištejn.

Na další triky si účastníci pekání přijdou také sami, třeba jako Honza a Sebastian. „Také musíte zkontrolovat, jestli vajíčko není prasklé, a je dobré si ho i potěžkat,“ líčí.

Tím nejdůležitějším na velikonočním pekání vajec v Prachaticích ale je potkat se se sousedy a starými známými a také se seznámit s novými lidmi.

Spustit audio

Související