V poutním kostele sv. Jana Nepomuckého ve Žďáře nad Sázavou nenajdete jediný pravý úhel

3. duben 2022

Jednou z nejkrásnějších staveb na Vysočině je poutní kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáře nad Sázavou. Proto je také zapsaný na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Postavil ho známý architekt Jan Blažej Santini Aichel, který stojí i za zámkem Karlova Koruna nebo klášterem v Kladrubech. Ve Žďáře se ale doslova vyřádil.

„Poutní kostel začali stavět v roce 1719 na popud opata Václava Vejmluvy,“ říká průvodkyně Michaela Kokojanová. Hlavním impulzem ke stavbě byla exhumace ostatků sv. Jana Nepomuckého v Praze, při níž byl nalezen domnělý jazyk světce. Dnes už víme, že šlo o mozkovou tkáň z jeho lebky. Na počátku 18. století ale všichni věřili, že jde o jazyk. A jazyk se také stal ústředním motivem stropu kostela.

Opat Vejmluva se v té době přátelil s architektem Janem Blažejem Santinim Aichelem a kostel na Zelené hoře je výsledkem jejich spolupráce. „Santini byl jedním z prvních architektů, který při návrhu staveb používal kružnice,“ říká Michaela Kokojanová s tím, že v celém kostele není jediná rovná stěna, jediný pravý úhel.

Santini si přitom uměl hrát nejen s geometrií, ale i se světlem. To přivádí do kostela i milovníky tajemna, kteří věří, že se v určité dny v kostele objevují zajímavé světelné úkazy. „Funguje to například při jarní rovnodennosti, kdy při západu slunce dopadají jeho paprsky na hlavní oltář,“ popisuje průvodkyně. Dodává ale, že kostel je především funkční církevní stavba, kam se lidé chodí modlit.

Hra světel

Kostel sv. Jana Nepomuckého obklopuje ambit, který sloužil poutníkům k odpočinku. Běžný turista se poutníkům může přiblížit alespoň tím, že nahoru ke kostelu vystoupá po dlouhém schodišti na svahu Zelené hory.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.