V Pohádkovém Chlumu u Třeboně vodníci baví své příbuzné i suchozemce

31. červenec 2018 06:36

Tradiční setkání vodníků z celé republiky začalo v Chlumu u Třeboně. U rybníka Hejtman vodníci pobaví sebe i suchozemce, připravené jsou pohádky, soutěže na vodě i na suchu a vodnický ples.

Vodníci se v pondělí zastavili na třeboňském náměstí, aby všechny pozvali do Chlumu u Třeboně, kde bude zastoupení vodnické populace mnohem větší. „Scházejí se stovky vodníků, protože přijede vodnický král Pepa Vošplouch I. a ten samozřejmě musí zkontrolovat, co vodníci celý rok dělali a jestli se pilně připravovali na vodnický splav do Chlumu u Třeboně,“ říká hlavní organizátor akce Pohádkový Chlum u Třeboně Jiří Krška.

Na programu jsou hry a pohádky na vodě i na suchu. „O své duše se lidé rozhodně bát nemusí, protože náš vodnický král tento týden jako každý rok zakazuje topit. Ne, že bychom z toho my vodníci byli šťastní, ale zase na druhou stranu náš král říká: Topit nebudeme, ale zachraňovat také ne,“ komentuje jihočeský vodník.

Každý den se v  Chlumu bude hrát jiná pohádka, kromě vodnické třeba pirátská nebo ševcovská. Chybět nebude pohádkový les, dětská diskotéka, vodnický jarmark a večerní hudební zábava.

Vodníci na náměstí v Třeboni zvou na tradiční vodnické setkání v Chlumu u Třeboně

Kromě vodníků samozřejmě návštěvníci potkají i vodnice a vodnické děti. „Naše populace se rozrůstá a samozřejmě nevymře. Kdyby tady byli jenom vodníci, to by bylo smutné. Bez vodnických dětí by to nešlo,“ připomíná vodnice Markéta Kršková.

Sama se nejvíc těší na dětské úsměvy. „Na to, že mají radost, že se jim to líbí. Někdy jezdí i stejné děti, které nás poznávají všude a prostě je to baví,“ dodává.

Více o programu hudebně-divadelního festivalu se zájemci dozví na webu pohadkovychlum.cz. Vodnické setkání skončí v pátek velkým lampionovým průvodem vodníků, vodnic, rusalek, strašidel, dušiček, hejkalů a bubáků.

autor: pfr

Související