V Plané nad Lužnicí chtějí postavit venkovní kluziště

28. březen 2018

Obyvatelé Plané nad Lužnicí se pravděpodobně už příští zimu dočkají nového venkovního kluziště. Za 15 milionů korun ho chce vedle tenisové haly postavit město. A to přesto, že na projekt nezískalo dotaci, která měla pokrýt polovinu nákladů.

O výstavbě kluziště se v Plané mluví už více než rok. Čekalo se, jak dopadne žádost o dotaci na ministerstvu školství, která nakonec nevyšla.

„Úspěšní jsme nebyli, teď zvažujeme, zda se pustit do té menší varianty. Původní projektová částka včetně nové rolby a podobně se pohybovala kolem 25 milionů korun, ta varianta úspornější je kolem 15 milionů,“ vysvětluje starosta Jiří Šimánek.

Podle něj má bruslení ve městě tradici už od 30. let minulého století. Kvůli teplým zimám ale v posledních letech řeka i místní Farský rybník zamrzají jen málokdy. „Umělé kluziště by mělo umožnit bruslení minimálně čtyři měsíce v roce, ať už pro děti odpoledne nebo pro skupiny chlapů, kteří si chtějí večer zabruslit a zahrát hokej při osvětlení,“ dodal starosta.

Kluziště plánuje využívat i místní škola nebo hokejový klub, který před dvěma lety obnovil činnost a v současnosti hraje okresní přebor.

Zájem o bruslení mají i obyvatelé. „Opravdu s tím souhlasím, jsem ráda, že tu něco bude. Poslední léta zimy za moc nestojí, takže když zamrzne rybník, je to velká sláva. Už se nemůžu dočkat, až to bude, a těším se, že i děti budou mít kam chodit,“ komentuje Blanka Poulová.

Rada města výstavbu kluziště podpořila v úspornější variantě s tím, že se sportoviště může časem rozšířit podle původního projektu.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio