V Pištíně chtějí kvůli benzínce omezit rychlost. Policie pro to nevidí důvod

28. červenec 2019 07:05

Kvůli nově vzniklé křižovatce volá obec Pištín na Českobudějovicku po omezení rychlosti. Hlavním tahem z Českých Budějovic na Písek u obce Pištín denně projede 18 tisíc aut. Podle policie to ale zatím není nutné.

Kvůli stavbě benzinové pumpy se silnice v místě nedávno rozšířila ze dvou na čtyři pruhy. Vedení obce upozorňuje na to, že frekventovanou vozovku teď často přechází lidé. „Benzínka má provoz dvacet čtyři hodin denně a lidé sem přes silnici hodně přebíhají. Večer a v noci tu lidé rozhodně nejezdí devadesátkou,“ vyjadřuje znepokojení starosta Pištína Jaroslav Havel.

Prázdninový provoz na jihočeských silnicích komplikuje řada uzavírek

Objížďka na cestě do Prachatic a Vimperka

Další uzavírka zkomplikuje cestu lidem, kteří o prázdninách míří na Šumavu. Dělníci v kraji opravují několik silnic, na některých místech se kvůli objížďkám jízda autem protáhne o desítky minut.

Vedení obce se i na popud obyvatel obrátilo na krajský dopravní inspektorát policie České republiky. Požaduje, aby se v místě alespoň omezila rychlost na 70 kilometrů v hodině. Podle policie ale zatím omezení rychlosti není nutné, stejně tak jako stavba přechodu pro chodce. „Nová křižovatka je vytvořená tak, aby vyhovovala požadavkům silnice první třídy. Na mezinárodní silnici je problematické udělat přechod,“ říká jihočeský policejní mluvčí Milan Bajcura.

Policie obci doporučila stavbu nadchodu nebo podchodu. Ta ale na něco takového podle starosty Jaroslava Havla nemá peníze. O pomoc chce proto požádat Ředitelství silnic a dálnic i Jihočeský kraj.

Spustit audio

Související