V Píšti na Opavsku potřebují slunce. Jinak jejich květinové hodiny čas neukáží

23. červen 2014
Česko – země neznámá

Když svítí slunce, nemůžete v Píšti nevědět, kolik je hodin. Čas totiž přímo uprostřed slezské obce odměřují už devět let překrásné sluneční hodiny.

Obec Píšť leží v mírně zvlněné krajině Hlučínské pahorkatiny, poblíž česko-polské hranice. Vypravit se tam stojí za to hned za dvěma zajímavostmi - Chrámem sv. Vavřince, který je spolu s patnácti zastaveními poutním místem, a za slunečními hodinami.

Jde o sluneční hodiny parkového typu, které patří k největším ve střední Evropě. Na délku měří skoro padesát metrů a kromě přírodních materiálů, jako jsou rostliny a pískovcový kámen, je tvoří také plastika z kovu. A právě hrot plastiky dlouhý tři a půl metru, tzv. polos, vrhá za slunečního svitu mezi kameny označené římskými číslicemi stín a ukazuje tak čas.

Nápad ozvláštnit Píšť slunečními hodinami se zrodil přímo mezi obyvateli obce, kde bylo dílo z autorské dílny Jany Chalcařové a Petra Weisse postaveno v roce 2005. Hodinám dominuje plastika lilie z nerezu. Tento květ má obec ve znaku, stejně jako ho měli před staletími na svém erbu zdejší majitelé, páni ze Zvole.

Pohled na Píšť - letecký záběr

Sluneční hodiny v Píšti můžete jen těžko minout, protože leží přímo uprostřed obce, v blízkosti Chrámu sv. Vavřince, a jejich okraj protíná rušná silnice. Kolemjdoucí i jedoucí si tak lehce mohou zkontrolovat čas. Musí ovšem počítat s letním hodinovým posunem, protože sluneční hodiny měří čas astronomický. Jisté také je, že namísto hodináře se v Píšti při údržbě hodin zapotí spíše zahradník.

autor: čan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.