V Písku řádí vandalové, kteří ničí zdravé stromy. Policie hledá svědky

12. červenec 2019 14:30

Neznámý vandal poškodil stromy na sídlišti Portyč a v lokalitě Bakaláře v Písku z kmenů lípy, javoru a kaštanu oloupal kůru.

„Na kmeni je ostrým předmětem, zřejmě mačetou, sloupal z kůry. Bohužel se jednalo se o velmi perspektivní lípu a javor, vysazené před několika lety v rámci zkvalitňování tohoto veřejného prostoru sídliště,“ říká David Schwedt z odboru životního prostředí.

Díky všímavému občanovi, který věc ihned nahlásil na odbor životního prostředí, bude snad možné stromy ještě zachránit. „Pracovníci městských služeb obratem provedli speciální ošetření stromovým balzámem, který by v kombinaci s jutovým zábalem měl zajistit napojení vodivých pletiv. Vzhledem k rozsahu poškození je však výsledek v tomto případě nejistý,“ obává se David Schwedt.

Policie žádá o pomoc

Po neznámém pachateli probíhá zatím neúspěšné pátrání. Odbor životního prostředí proto žádá občany, kteří ve dnech od 8. do 9. července viděli podezřelé chování kolem stromů ve zmíněném vnitrobloku, aby své svědectví poskytli Městské polici Písek.

Nejde o první vandalský útok na zeleň v Písku v tomto týdnu. Tři mladiství v nově vysazeném remízku v lokalitě Na Cvičišti pod Purkarticemi vytrhali v pondělí nově vysazené třešně včetně kůlů, které je podpíraly.

autor: Irena Malotová
Spustit audio

Související