V Písku mění pravidla pro prodej městských bytů, v Českém Krumlově zase aktualizovali bytovou koncepci

2. únor 2009

Pravidla pro prodej městských bytů v Písku se změní. Rozhodli o tom zastupitelé. Posun nastane u cen bytů, kterých zbývá ve městě k odprodeji ještě bezmála 750.

"De facto máme určit cenu v místě a čase obvyklou. Rozhodli jsme se, že budeme postupovat cestou tří nezávislých realitních kanceláří, které mají s prodejem bytů zkušenost. To aby jsme vždy ke konkrétnímu místu a bytu měli relevantní informace. Z toho pak uděláme průměr a ten bude doporučenou cenou. Nové žádosti budou uspokojovány na základě nových pravidel," řekl Českému rozhlasu písecký starosta Miroslav Sládek.

I zastupitelé Českého Krumlova po 9 letech aktualizovali bytovou koncepci města. Nejdůležitější zásady připomněla místostarostka Jitka Zikmundová: "Město si ponechá určitý počet bytů a ty pak budou sloužit spíše jako byty sociální nebo které budou řešit životní situace našich občanů. Při nové výstavbě město nebude investorem, ale chce být tím, kdo připraví podmínky či území pro výstavbu individuální, ale i pro větší investory. V současné době máme sociální byty, u kterých je potřeba řešit dlužné nájemné a jejich stav."

Co se týče prodeje městských bytů, zbývá v Českém Krumlově prodat už jen jeden dům s téměř třemi desítkami bytů. Město podle místostarostky Zikmundové uvažuje o předkupním právu, v jistém případě by se mohla měnit i cena bytu.

Spustit audio