V muzeu v Pořežanech můžete vidět historické vozy známé z filmů a divadelních představení

16. leden 2020

V poslední době vznikají po celém Česku drobná soukromá muzea, která představují expozice veteránů nebo starých strojů. Jedno takové byste našli v jihočeských Pořežanech. Jmenuje se Muzeum historických vozidel a staré zemědělské techniky. Ale v porovnání s ostatními je v mnoha ohledech výjimečné a vlastně i nesrovnatelné.

Muzeum založili na počátku tisíciletí otec a syn Jiříčkovi, ale historie expozice sahá ještě hlouběji. Výstavní prostory se totiž nachází na statku, kde hospodařili jejich předci a Jiříčkovi po nich zdědili jednak sbírku motorek, jednak i několik kočárů. Ty se staly základem muzea, které dnes nabízí i celou škálu artefaktů, mnohdy i nečekaných a kuriózních.

Zájemci o vojenskou historii si v muzeu mohou prohlédnout sbírku nálezů z barokní vojenské základny Velký Depot u Týna nad Vltavou, výstroj vojáků z první světové války, vykopávky z východní fronty druhé světové války či motocykly německého wehrmachtu.

Děti mohou zase obdivovat sbírku angličáků a panenek, úředníci se pokochají sbírkou psacích strojů, pěstitelé ocení kolekci zemědělských strojů, staromilce osloví selská jizba nebo nákladní vůz poháněný dřevoplynem.

Muzeum historických vozidel Pořežany

Samostatnou kapitolou muzea jsou vozidla, která se objevila jako rekvizity v různých filmech a představeních. Mezi nejznámější patří kočár starý přes 250 let, která figuroval ve víc jak čtyřiceti filmech. Mimo jiné v pohádkách Princezna ze mlejna, Nejkrásnější hádanka a Z pekla štěstí. Pohřební kočár z předminulého století byl zase použit při symbolickém pohřbu Petra Voka v Třeboni nebo při postních představeních v českobudějovických ulicích. Nejstarší automobil ve sbírce, americký chevrolet z dvacátých let, se mihl také v celé řadě filmů, například v titulech Přehlídce velím já, Golemka, Dny zrady nebo Svatá hříšnice.

Muzeum v Pořežanech je otevřeno celoročně, včetně svátků. V jeho areálu se nachází prostorné a pohodlné parkoviště. Bližší informace o otevírací době je možné získat na webových stránkách.

autor: Filip Černý
Spustit audio