V muzeu v Litomyšli objevíte kouzlo starých panenek a dobových pokojíčků pro panenky

13. září 2018
Česko – země neznámá , Česko - země neznámá

Sběratelka Dobromila Filová z Litomyšle v Pardubickém kraji vlastní největší kolekci domečků pro panenky v celé České republice. A protože se jí postupem času domů už nevešly, založila muzeum. Našli byste ho na Zámeckém návrší, nedaleko renesančního zámku.  

Muzeum domečků, panenek a hraček vůbec vzniklo v Litomyšli před pěti lety. Nachází se v přízemních prostorách historického domu v Jiráskově ulici, naproti zámecké jízdárně. V šesti expozicích je v něm k vidění víc než 150 různých domečků a pokojíčků pro panenky. Od zámeckých interiérů přes selské kuchyně, školní třídy, farmy i obchůdky. Mezi nimi vás určitě upoutá parfumerie s originálními lahvičkami vůní, malé květinářství, hodinářství nebo pekařství.

V muzeu nechybí ani miniaturní městské tržiště nebo dokonce obrazová galerie. A pokud byste si chtěli opravdu detailně prohlédnout všechny historické panenky, zvládli byste to nejspíš jen stěží. V muzeu jich totiž Dobromila Filová vystavuje více než 1500, od panenek s keramickou hlavičkou až po historické Barbie. Výstava nabízí ale i něco pro kluky, staré modely železnic nebo autíčka.

Panenky sbírá odmalička

Dobromila Filová z Litomyšle vystudovala medicínu, a protože měla vždycky blízko k dětem, zvolila si dráhu pediatričky. Sběratelská vášeň ji provází po celý život, panenky začala sbírat už v dětství. „Nikdy jsem žádnou panenku nerozbila a nevyhodila, pravda, pokud mi ji nerozbili mí čtyři sourozenci,“ říká s úsměvem Dobromila Filová. „Panenky sbírám od dětských let, ale pokojíčky a domečky, ty jsem jako malá doma neměla. Začala jsem je vlastně sbírat až před dvanácti lety,“ dodává sběratelka.

Dobromila Filová původně shromažďovala panenky jako suvenýry, sháněla je i na svých cestách v zahraničí. „V mém muzeu najdou návštěvníci třeba i nemocniční pokojíček. Ten jsem zařídila podle prostor nemocnice v jednom městě v Alžírsku, kde jsem jako lékařka působila několik let. Pokojíček jsem dala dohromady sama, nábytek ale nevyrábím, hračky jen opravuji, když to potřebují,“ doplňuje sběratelka.

Plechová kuchyně i celý zámek

Rozsah kolekce historických domečků a pokojíčků Dobromily Filové nemá v Česku obdoby. Mezi nejstarší exponáty patří dobový interiér kuchyně se zařízením, která je vyrobená z plechu. „Pochází z roku 1848 a je to tzv. norimberská kuchyně. Je to vlastně podoba skutečné kuchyně a jejího vybavení, tak, jak se tenkrát vyráběly,“ upřesňuje sběratelka. V Norimberku bývala velká továrna na hračky, průmyslová produkce tam začala okolo roku 1880, ale ruční výroba má tradici daleko starší. Norimberská kuchyně patří vůbec k tomu nejstaršímu, co v expozici Muzea domečků, panenek a hraček uvidíte.

Velmi cenný je také rozměrný model zámku z roku 1905, který nabízí pohled do sálu na tančící postavy nebo další zámecké interiéry ze začátku minulého století. „Jsou to napodobeniny vybavení zámeckých pokojů, případně interiérů domovů lidí z horních vrstev. Tyto pokojíčky hrály velkou roli v oblasti výchovy. Měly mladé slečny připravovat na život. Ukazovaly třeba, jak a kdo má správně servírovat, proto v pokojících nechyběly ani postavičky služek, někdy pod dohledem šlechtičen,“ vysvětluje sběratelka.

Expozice je výjimečná nejen z pohledu toho, jak a s čím si děti kdysi hrály, ale také ji ocení milovníci designu. Historické pokojíky jsou totiž přesnými kopiemi dobového vybavení. V expozici tak například uvidíte, jak vypadala prvorepubliková kuchyně nebo ložnice s nábytkem z leštěného ořechu ze čtyřicátých let minulého století.   

Muzeum je otevřené od dubna do října, mimo sezónu po telefonické dohodě. Podrobnější informace o otevírací době najdete na internetové stránce http://www.muzeum-domecku-panenek.cz/.

autor: BRA
Spustit audio