V Muzeu kočárů v Čechách pod Kosířem uvidíte pohřební vůz i kočár olomouckého arcibiskupství

4. červenec 2022

Čechy pod Kosířem v Olomouckém kraji leží pod legendárním kopcem, kterému se říká hanácký Mont Blanc. Tento kraj si oblíbil malíř Josef Mánes, často tu pobýval a na zdejším zámku ho připomínají nejen obrazy. V obci byste ale našli také Hasičské muzeum a pozoruhodné Muzeum historických kočárů.

Muzeum historických kočárů v Čechách pod Kosířem vybudoval a s obdivuhodným entuziasmem provozuje Václav Obr. Při prohlídkách mluví o úctě k dílu starých řemeslníků a spolu se svými pomocníky se sám podílí na restaurování jednotlivých exponátů.

Zaujme už novostavba muzea s průčelím ve tvaru antického chrámu se spoustou romantických zdobných prvků. U sloupořadí, které lemuje jednu stranu stavby, se z otevřených dveří dílny ozývá bouchání a syčení plamene. Právě tam potkáte provozovatele muzea, který právě připravuje další kousek do expozice, kočár arcivévody a pozdějšího posledního rakousko-uherského císaře Karla I.

„Muzeum kočárů se budovalo ve třech etapách patnáct let, od roku 2006. Zpočátku jsme měli plán jednodušší budovy. Koncem roku 2009, kdy bylo muzeum otevřeno, jsme díky návštěvníkům našli největší kočár na světě. Do přední části by se nevešel, a tak jsme vybudovali zadní část z pálených cihel. Tady vidíme umělý pískovec. Kovářské prvky jako zábradlí, mříže, lucerny a lustry ukazují, že i dnes má Česká republika skvělé řemeslníky. A to, že tady na Hané byly velmi bohaté grunty a v těch dvorech byly stáje podepřené klenbami a pískovcovými sloupy, tak to nás inspirovalo,“ říká Václav Obr.

Václav Obr a ozdoba největšího kočáru

Kočáry si z muzea půjčují i filmaři

Z průčelí se vstupuje velkými vraty do prvního sálu. Návštěvníky vítá vůně dřeva a kůže a upoutá cestovní kočár s nákladem kufrů na střeše. „Ten jsme dovezli z Norimberku, a když jsme rozebírali čalounění, našli jsme lístek s nápisem, že kočár postavil Jan Vodička v Praze na Václavském náměstí. Já jsem pak začal jezdit po republice a kočáry zachraňovat. A tak to šlo dalších třicet let. V expozici máme dnes téměř stovku exponátů: kočárů, sání i dětských sáněk,“ seznamuje s příběhem expozice Václav Obr.

V muzeu uvidíte také nosítka a bohatě zdobený kočár, největší v sále. „Tahle zlatá karosa je opravdu monument. Pochází z 18. století a je to majetek olomouckého arcibiskupství. V roce 2009 jsme s ním byli na natáčení filmu ve Vídni a byl také zapůjčený do muzea dopravy v Drážďanech,“ dodává majitel muzea.

Největší exponát pohřební kočár z Plzně

Kočár, o němž Václav Obr říká, že je největší na světě, najdete v dalším sále v kolekci vozů pohřebních. „Je dlouhý sedm metrů, vysoký čtyři metry a osm centimetrů a váží tři tuny. Kočí musí mít dobrou kondici, protože na kozlík musí vyšplhat po několika stupačkách. Když se posadí, oči má ve výšce tři a půl metru nad zemí. Vůz je zdobený plátkovým stříbrem a zlatem. Pochází z Plzně od jednoho z nejlepších stavitelů kočárů a karosáře Václava Brožíka. Domníváme se, že mohl být postavený kolem roku 1900. Účinkoval v posledním díle velkého filmového projektu Marie Terezie. Expozici neustále doplňujeme a obnovujeme a kočáry rádi předvádíme v červenci i naživo s koňmi na akci Josefkol,“ zve do Čech pod Kosířem Václav Obr.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio