V minizoo v jihočeské Putimi je víc zvířat, než je v této obci obyvatel. Určená je hlavně pro děti

10. září 2018
Česko – země neznámá , Česko - země neznámá

Manželé Kozákovi provozují v Putimi na Písecku rodinnou zoologickou zahradu. Jde o koníček, který je stojí spoustu peněz a zabere jim většinu volného času. Ničeho ale nelitují. Odměnou je pro ně radost především dětských návštěvníků. Brána zahrady je otevřená pro všechny zájemce po celý rok. Návštěvy se přitom nemusí nijak ohlašovat.

Po více jak deseti letech, co zahrada funguje, mohou zájemci u Kozákových ve výbězích, voliérách a teráriích spatřit na sto padesát druhů zvířat. Vedle obligátních koz, ovcí, slepic a prasat nechybí ani klokani, pštrosi, nosálové, papoušci, exotičtí hadi a pavouci.

Všechno ale začalo chovem bažantů. Ty si Kozákovi pořídili původně pro své děti, které podle jejich mínění trávily až příliš mnoho volného času u počítačů. A právě péče o opeřence se stala tím správným způsobem, jak děti od monitorů dostat.

Když se pak otec Jiří Kozák dostal do krokodýlí zoo v nedalekém Protivíně, seznámil se s dalšími chovateli a začal rozšiřovat řady vlastních zvířat. Nakonec soukromou zahradu otevřel pro veřejnost a mezi výběhy a voliéry postavil i hřiště pro malé návštěvníky. 

Do putimské minizoo mohou lidé přicházet po celý rok. Otevřeno je každý den od devíti do devatenácti hodin. Zahrada se dobře hledá, protože po obci jsou rozmístěny šipky, které všechny zájemce o její návštěvu navedou.

Poblíž vede také zelená turistická trasa od místního nádraží a Otavská cyklostezka. Vstupné do minizoo je dobrovolné, majitelé jsou rádi, pokud jim návštěvníci přinesou třeba i staré pečivo pro zvířátka.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.