V Martině probíhá výstava s názvem Galerie romských osobností

2. květen 2019

Fotografie pětadvaceti osobností, které patří k romské elitě na Slovensku, vystavuje Etnografické muzeum Slovenského národního muzea v Martine. Jednotliví Romové jsou na výstavě s názvem Galerie romských osobností zobrazováni kvůli jejich úspěchům, které si zaslouží pozornost nejen samotných Romů, ale i majoritní společnosti. Více kolega Miroslav Strelec.

Mnozí z 25 Romů, jejichž fotografie a medailony jsou zobrazeny na výstavě, přispěli k uchování a rozvoji romského kulturního dědictví Romů. Zapsali se i do dějin a kulturního života na Slovensku. Výstava navazuje na projekt, který před lety autorsky připravili Hana Zelinová a etnograf Arné B. Mann. Více kurátorka Adriana Daneková:

„Oni v roce 2011 připravili prvních 21 portrétů. Šlo především o romské hudebníky, různé aktivisty, spisovatele, romské umělce. Tedy 21 zajímavých medailonů. A my jsme se v roce 2018 rozhodli, že budeme v projektu pokračovat.“

Na základě rozhovorů se tvůrci výstavy snažili vybrat další osobnosti, které podle nich společností rezonují, jsou pro ni přínosem a zkvalitňují život celé společnosti na Slovensku.

„V roce 2018 jsme připravili portréty romské právničky a političky Ireny Biháriové, řádové sestry Atanásie, dále portrét vynikajícího konstruktéra Rastislava Baláže a portrét romského lékaře Petra Ráce, který pochází ze známé romské rodiny s dlouhou tradicí.“

Vzory pro mladé Romy

Autorku konceptu z roku 2011 Hanu Zelinovou těší, že původní myšlenka projektu má pokračování. Na začátku byla stálá expozice Muzea kultury Romů na Slovensku, která je věnovaná historii Romů a způsobu jejich života s důrazem na Romy, kteří žili a žijí na území Slovenska. Po jejím dokončení a zpřístupnění si ale tvůrci uvědomili, že je potřeba jít dál. Podle Hany Zelinové se rozhodli vyzdvihnout konkrétní romské osobnosti:

„Jednak si myslíme, že je velmi důležité, aby si slovenská majorita uvědomila, že je velmi mnoho romských osobností, které obecně přispěli k rozvoji slovenské kultury. Druhým důvodem bylo poskytnout romské minoritě doklady o významných osobnostech z jejich řad, které mohou sloužit jako vzor současným mladým Romům.“

Mezi původně prezentovanými osobnostmi jsou hudebník Ján Berky Mrenica, romská dramatička a spisovatelka Alena Lacková, výtvarníci Jaroslav Cicko z Turca, Dezider Fertő z Gemera či Viola Petrášová-Stojková z Modry. Pokračuje ředitel etnografického muzea v Martine Radovan Sýkora:

„Muzeum chce představit širší veřejnosti romské etnikum. Jednou ze složek muzea v Martine je Muzeum kultury Romů na Slovensku. Já jsem velmi rád, že můžeme představit vícero významných Romů, romské osobnosti, které v nejednom případě budou inspirací pro majoritu na Slovensku.“

Výstavní projekt, který bude v budoucnosti obohacen o další výrazné osobnosti, pozitivně buduje etnické povědomí Romů a přispívá k poznávání života a osudů těchto na Slovensku málo poznaných osobností.

autor: mst
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.