V Malši plave Žralok, radnici hlídá Pes, na náměstí se hraje obří Člověče, nezlob se!

15. červen 2017

Člověče, nezlob se, Klaun, Holubice míru a řada dalších soch je k vidění na různých místech Českých Budějovic. Začala výstava Umění ve městě 2017, která se letos koná podesáté. Kromě jihočeské metropole sochy stojí v Hluboké nad Vltavou a ve Veselí nad Lužnicí.

„Letos slavíme jubilejní ročník výstavy Umění ve městě. Začalo to vlastně mojí diplomovou prací s názvem Humanoidi, která je nyní umístěna na Lannově třídě. To byl, řekněme, takový nultý ročník, a tím vznikl nějaký kontakt s odborem kultury a radnicí. Začali jsme se bavit o tom, že by bylo fajn město sochami každé léto oživovat,“ vysvětluje sochař Michal Trpák, kurátor a autor projektu.

Pro českobudějovické náměstí Přemysla Otakara II. tentokrát vytvořil obří figurky Člověče, nezlob se. Na Černou věž se po šesti letech vrátila jeho Moucha.

Výstava je podle něj opět výjimečná už počtem vystavených děl. „Soch je více než dvacet. Tím jednotícím prvkem je určitě socha ve veřejném prostoru. Nejsou to žádné instalace nebo konceptuální umění, všechno jsou to svébytné sochařské objekty, které se nějakým způsobem snažíme zasadit do kontextu města. Snažíme se navázat co nejlepší soulad mezi sochou a místem,“ dodává.

Slepé rameno Malše například zdobí Žralok Michala Gabriela, dvorek restaurace Naše farma nabízí Klauna sochařky Evy Roučky, českobudějovickou radnici pak hlídá Pes Zdenka od Zdeňka Ruffera. Kromě nich tentokrát vystavuje dalších devět autorů.

Umělec, který si říká Ondrej 4., zastupuje Slovensko. Na Zlatém mostě je k vidění jeho Vedeckofantastická bomba alebo Holubica mieru. „Je to v podstatě bomba přetvořená do holubice míru. Bomba je otevřená, dvířka tvoří křídla holubice a ven se sypou květy. Je to moje reakce na nesmyslnost války, poukazuji na to, že válka je vlastně jen byznys vyvolených,“ popisuje.

Do projektu se letos potřetí zapojila také Galerie Mariánská v Českých Budějovicích. Tam jsou k vidění díla sochaře Jakuba Flejšara, který se do jihočeské metropole vrací pravidelně. Svému spolužákovi Michalu Trpákovi sochařskou přehlídku pomáhal organizovat.

Velké sochy se opět objevily v centru Českých Budějovic. Už podesáté se koná přehlídka Umění ve městě. Na snímku Pes Zdeňka Ruffera na náměstí Přemysla Otakara II.

„Vlastně všechno moje umění se týká člověka a nějaké abstrakce ohledně lidského těla. Mám tady jednoduchý reliéf Myšlenkové procesy, pak figuru vyplňovanou dřevem, což je odkaz na to, čím jsme tady s Michalem začínali před deseti lety, pak jednoduché geometrické hlavy. Je to takový průřez mojí tvorbou plus jsem si vzpomněl na to, čím jsem tady začínal, a to sem zase tak trochu vracím,“ doplňuje Jakub Flejšar.

Všechny sochy budou městské prostory zdobit do 30. září.

Velké sochy se opět objevily v centru Českých Budějovic. Už podesáté se koná přehlídka Umění ve městě. Na snímku Žralok Michala Gabriela ve slepém rameni Malše
autor: mvo
Spustit audio