V malé architekty a umělce se školáci mění na workshopech budějovické Galerie současného umění

2. listopad 2022 11:13

Originální workshopy pro školáky pořádá Galerie současného umění v Domě umění v Českých Budějovicích. Pod vedením lektorky děti procházejí výstavy a potom své zážitky zpracovávají ve výtvarné dílně.

V těchto dnech děti poznávají světoznámý barcelonský architektonický ateliér. Workshopy přímo v galerii vede lektorka Šárka Kosová. „Jedna skupina má za úkol udělat filharmonii, druhá muzeum a třetí galerii,“ ukazuje.

Každá ze tří skupin pracuje na určitém projektu souvisejícím s aktuální výstavou v Domě umění. „Každá pracuje podle sebe, mají tam svého architekta a také člověka, který to bude výtvarně zaznamenávat,“ dodává lektorka.

„Tohle bude galerie, tady je hlavní brána, kudy se vchází do areálu, a tady jsou takové fontány,“ ukazuje svůj výtvor devítiletá Natálie. „Pracujeme hlavně s takovými čtverečkovými kartony, abychom měli zajímavé budovy,“ doplňuje.

Lektorka Šárka Kosová pořádá workshopy v Domě umění už několik let. „Mám zhruba osmdesát až sto programů, galerií za školní rok projdou asi tři tisíce dětí,“ říká.

Čtěte také

Workshopy jsou podle ní vhodné pro děti od tří let. „Horní věková hranice není, protože chodí i senioři, mentálně postižení. Je to takový příspěvek k všeobecnému vzdělávání, protože to nám stále v republice chybí. Rodiče chtějí, aby děti byly vzdělané, ale nerozvíjí se to dál směrem k jiným institucím, které se zaměřují na neformální vzdělávání, při němž učitelé poznávají děti mnohem víc a jinak,“ vysvětluje.

Na tomto typu vzdělávání se negativně podepsala i pandemie koronaviru. „Přijde sem třetí třída a ty děti v životě nebyly v galerii, nebyly v divadle, vůbec se v těch prostorách neumí chovat. Takže začínáme vlastně od začátku jako v mateřské škole nebo v první třídě,“ popisuje Šárka Kosová.

Na jeden z workshopů dorazily i děti z českobudějovické Montessori školy Viva Bambini s pedagogem Janem Gabrielem. „Chodíme sem pravidelně jednou měsíčně. Paní lektorka má dobře zpracované programy pro děti, dokáže jim předat hravou formou pohled na současné umění. Děti se v galerii setkaly s architekturou současných umělců, s těmi budovami se můžou reálně potkat, takže je to pro ně daleko uchopitelnější,“ chválí.

Galerie současného umění v Českých Budějovicích hostí také workshopy pro rodiče s dětmi.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související