V makovici kostela sv. Prokopa v Sázavě byl nalezen vzkaz z minulého století

16. srpen 2019 15:00

Sklárenskou skleničku se špatně čitelným vzkazem vydala makovice kostela svatého Prokopa v Sázavském klášteře, kterou dnes dělníci spolu s křížem sňali z věže a spustili na zem. Podle faráře Radima Cigánka jde nejspíš o zprávu z druhé poloviny 20. století od některého z dělníků pracujícího na opravě věže. Text na potrhaném papíře bude nutné ještě prozkoumat. Opravená makovice s původní listinou i novými vzkazy příštím generacím se pak vrátí na vrchol kostela.

V pátek 16. 8. 2019 byla snesena pozlacená makovice z malé sanktusní věžičky na kostela sv. Prokopa na Sázavě a za přítomnosti odborníků otevřena.

"Uvnitř plechové makovice byla sklenička, pravděpodobně z produkce zdejších skláren. Na  volném listu z okresního soudu v Uhlířských Janovicích je špatně viditelným písmem zpráva jednoho z dělníků, kteří pracovali na opravě střechy a věžičky na kostele sv. Prokopa. Ze špatně čitelného písma se zdá, že dopis vznikl v roce 1949," sdělil Radim Cigánek, farář u sv. Prokopa na Sázavě.

Makovice kostela sv.Prokopa v Sázavě vydala skleničku se vzkazem

Opravy Svatoprokopského poutního areálu, které provádí odborná památkářská firma  probíhají úspěšně a v termínu. Nejdále postoupily rekonstrukční práce na faře, poměrně intenzivně se pracuje v kostele sv. Prokopa. K závěru se chýlí restaurátorské práce na západním portále kostela a na gotických pilířích. V těchto dnech roste lešení kolem gotické věže a v závěru srpna začnou práce i zde.

Makovice kostela sv.Prokopa v Sázavě vydala skleničku se vzkazem

Když vše půjde podle plánu, měla by být obnova Svatoprokopského poutního areálu (farní části) v Sázavském klášteře završena koncem roku 2020.  

autor: JMys | zdroj: ČTK
Spustit audio