V Litomyšli se můžete poprvé vydat do věže renesančního zámku. Nabízí krásný výhled na město i okolí

18. červenec 2021

K pokladům Pardubického kraje patří renesanční zámek v Litomyšli. Návštěvníci této památky, zapsané na seznamu UNESCO, mohou teď zažít i něco úplně nového. Podívat se do zámecké věže. Ta byla po desítky let nepřístupná, její přízemí a přilehlé prostory sloužily jako depozitář. Turisté se nyní mohou kochat úplně novými výhledy na celou Litomyšl a na zámecké návrší.

Petr Weiss se stal kastelánem Zámku Litomyšl v říjnu 2020. Jeho snahou bylo nově upravit návštěvnické okruhy. Do prohlídky proto zařadil i zámeckou věž. „Myslím si, že jsme národ milovníků věží a rozhleden, otevřít tuto nepřístupnou část zámku se nabízelo. Pravdou je, že návštěvníci o ní mnohdy ani nevěděli, protože tato strana zámku se fotí méně,“ vysvětluje Petr Weiss.   

Na věž, vysokou přibližně 36 metrů, vede poměrně široké a pohodlné kamenné schodiště, schodů je celkem 175. Věž kdysi propojovala vyšší patra severního křídla s přízemím, kde byla kuchyně. Proto věž také fungovala jako spojovací článek a obslužné schodiště pro služebnictvo. Horní část věže nemá venkovní ochoz, ale nabízí výhled do všech světových stran.

Při pohledu shora mají návštěvníci celou Litomyšl jako na dlani. Jedinečný je pohled na zámecké návrší a areál zámku. Právě odtud vyniknou sgrafita zdobené zámecké komíny. Za detailnější prohlídku stojí také interiér věže. Pravda, o bezohledných návštěvnících 20. století svědčí desítky vyrytých a namalovaných podpisů, ale najdete mezi nimi i historické nápisy a značky řemeslníků, psané rudkou.

Sgrafitová psaníčka

„To, že se zvěčnili na hradech a zámcích lidé, kteří je stavěli nebo pracovali na jejich opravách, je celkem běžné. Krásné historické záznamy máme pod arkádami prvního patra, tam jsou také odkryté a záměrně ponechané právě takové podpisy,“ vysvětluje kastelán. Celá řada podobných řemeslnických značek i obrázků se nachází i v nejstarších prostorách zámku, které kdysi byly součástí starého hradu Kostků z Postupic.

Do zámecké věže se návštěvníci dostanou jen za příznivého počasí. Počet lidí ve skupině je omezený na osm, v pokladně si proto musí zakoupit časovou vstupenku. Na zámku si pak mohou vybrat další návštěvnické okruhy, které se zaměřují především na dva slavné rody někdejších majitelů zámku, a to rodiny Valdštejn-Wartenbergů a Thurn-Taxisů.

Spustit audio