V lednu můžou spolky, kluby i pořadatelé kulturních akcí žádat města o dotace a granty

16. leden 2020 15:09

Více než 1,2 milionu korun rozdělí letos Jindřichův Hradec mezi sportovní kluby, zájmové spolky a pořadatele akcí. Grantové programy pro letošní rok už město představilo. Žádosti začne přijímat 21. ledna.

Ve stejném termínu bude formuláře přijímat i město Dačice, které letos rozdělí 400 tisíc korun.

Naopak v Třeboni už můžou spolky svoje žádosti o peníze na radnici posílat. Město letos změnilo pravidla poskytování grantů. „Chceme celý ten proces urychlit, aby se peníze dostaly k žadatelům co nedříve,“ uvedla místostarostka Jana Grammetbauerová.

Na granty vedení města v rozpočtu, který zatím neschválili zastupitelé, vyčlenilo 4 miliony korun. Například 600 tisíc je určených pro vedoucí kroužků a trenéry.

Těch se dotkne jedna ze změn grantových pravidel. „Budou dokládat docházku do konce srpna, v tom okamžiku se začne rozhodovat o těch částkách, které pro trenéry budou rozděleny, a zbytek roku se bude podle docházky a četnosti schůzek dopočítávat,“ popsala Jana Grammetbauerová.

Město podpoří i sportování dětí a mládeže, na které vyčlení 2,1 milionu, a také zájmové kroužky 200 tisíci korunami. Jeden milion a sto tisíc korun je určeno na kulturu.

Čtěte také

Z grantového programu ale vypadly takzvané akce hodné zřetele, jako byl například Anifilm, které měly v minulosti dotaci jmenovitě vypsanou v rozpočtu. To kritizoval opoziční zastupitel Ondřej Prášil. „Akce hodná zřetele pro mě jsou Třeboňská nocturna, která mají dvacetiletou historii, to jsou lidé, kterých si vážím za jejich činnost,“ připomněl.

Podle vládnoucí koalice ale konkrétně vypsané akce hodné zřetele v rozpočtu města byly jenom zbytečným krokem navíc. „Teď jsou všichni na stejném startu, můžou žádat a všichni projdou celým procesem. To, že to bylo v rozpočtu stanoveno, je neopravňovalo dostat peníze automaticky, oni museli stejným procesem žádostí projít,“ řekla Jana Grammetbauerová.

O podporu města můžou spolky, sportovní kluby i pořadatelé kulturních akcí žádat do konce ledna.

Spustit audio

Související