V Komni bývalo svého času až dvě stě zvěrokleštičů. Zaniklé řemeslo představuje tamní expozice

22. září 2022

Pokud jste někdy zaslechli o Komni na Uherskohradišťsku ve Zlínském kraji, bylo to možná proto, že se uvádí jako jedno z možných rodišť Jana Amose Komenského. Vesnice roku 2011, která leží v Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty, je zajímavá i pro něco jiného. V Komni bylo velké množství zvěrokleštičů. Na přelomu 19. a 20. století, kdy v obci žilo asi 1 200 obyvatel, z nich bylo 200 zvěrokleštičů.

Neobvyklému řemeslu je v Komni věnovaná expozice a to v původním obydlí zvěrokleštiče s číslem popisným šest. Je to venkovský domek z roku 1850. Uvidíte v něm světnici, kuchyň a samotnou expozici věnovanou zvěrokleštičství. Domek je kulturní památkou a také lidovou stavbou roku 2009.

Zvěrokleštič byl řemeslník, který kastroval dobytek. Kastrace byla důležitá proto, aby byla zvířata zdravá, krotká a dala se ovládat. Zvěroklestičům se říkalo také miškáři nebo šviháci. Řemeslo zvěrokleštiče se dědilo po generace a bylo váženým povoláním. Zvěrokleštiči byli rozpoznatelní na první pohled. Měli uniformu, sametový tmavě modrý oblek, klobouk, vysoké boty a přes sebe brašnu, takzvanou sanisterku. V té měli vždy ostrý nožík.

„Komňa byla především zemědělská vesnice a lidem to jako obživa nestačilo. Hledali proto možnosti, jak zlepšit svou životní úroveň. Místní se živili prodejem sušeného ovoce, prodejem semínek nebo kmínu po celé Evropě. Při této práci, pravděpodobně v Prusku, se naučili zvěrokleštičskému řemeslu,“ vysvětluje průvodce Karel Navrátil, proč bylo tolik zvěrokleštičů právě v Komni.

Karel Navrátil ukazuje éry zvěrokleštičů, neboli miškářů

Řemeslo začalo zanikat po válkách ve 20. století. Ve 20. letech zároveň vznikla v Brně první veterinární škola. A studovaní veterináři začali zvěroklestiče pozvolna vytlačovat. Zvěrokleštičství zaniklo úplně v roce 1951 a to s přijetím zákona O zdokonalení živočišné výroby. Posledním zvěrokleštičem v Komni byl Josef Lavička.

Ukázka oděvu zvěrokleštiče

Pokud si do Komni uděláte výlet, navštivte také památník J. A. Komenského, který je umístěný v památkové chráněné sýpce. Za zmínku stojí také farní kostel Svatého Jakuba z poloviny 19. století. A pokud máte rádi turistiku, vyrazte z Komni na zříceninu gotického hradu Zuvačova.

autor: Petra Kopásková
Spustit audio