V klášteře Zlatá Koruna zazní slavné písně i árie z oper

27. říjen 2013

Nedělní podvečer si můžete zpříjemnit poslechem vážné hudby v klášteře Zlatá Koruna. Dnešní koncert je poslední akcí, která připomíná významné zlatokorunské výročí.V letošním roce je to přesně 750 let od doby, kdy klášter založil Přemysl Otakar II.

Přemysl prý založil klášter jako poděkování za vyhranou bitvu nad uherským králem. Zároveň měl nový klášter zamezit případné rozpínavosti rodu Vítkovů, kteří vlastnili nedaleký Český Krumlov.

Klášter bude otevřený už jen do čtvrtka, kdy končí sezóna na památkách. A podle Jitky Skořepové z Národního památkového ústavu právě zajímavé akce k letošnímu výročí přilákaly spoustu návštěvníků.

„Oproti loňskému roku přišlo do kláštera o 50 procent lidí víc. To znamená, že brány památky překročilo přes 30 tisíc návštěvníků,“ upřesňuje Skořepová.

Koncert v klášteře Zlatá Koruna začne dnes v 17 hodin v koncertním sále. „Na programu je koncert nazvaný Krásný zpěv, který v podání souboru Bel canto ensemble Jihlava, přednese posluchačům nejkrásnější písně a árie z oper Mozarta, Pucciniho, Hendela, Wagnera a dalších skladatelů,“ dodává Skořepová.

Návštěvnická sezóna končí na památkách posledního října. Díky tomu, že je pondělí státním svátkem, můžete jihočeské hrady a zámky navštívit výjimečně i v pondělí.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio