V klášteře ve Vyšším Brodě nabídnou duchovní pobyty v domě pro hosty

3. červen 2018 08:45

Pamatuje přes dvě staletí a dodnes jsou na něm patrné pozůstatky nacistické okupace. Bývalý hospodářský dům na nádvoří cisterciáckého kláštera ve Vyšším Brodě byl ještě donedávna v havarijním stavu podobně jako ostatní budovy v areálu.

Mniši se teď rozhodli dům opravit a udělat z něj zařízení pro hosty. „Chceme tady umožňovat takzvané duchovní pobyty, o které je stále větší zájem. Lidé se tady ubytují, chodí na vycházky do krásné přírody a zároveň, když chtějí, se mohou zúčastňovat našich modliteb,“ říká převor Justin Berka.

Budova pochází z 18. století a byla několikrát přestavovaná. Má na sobě ještě zelenou barvu jako připomínku nacistické doby, kdy byl klášter poprvé zrušený. Nacisté všechny budovy kvůli bombardování natřeli zelenou barvou.

Nedaleko stojí rozsáhlý komplex bývalého pivovaru, který je zdevastovaný. „Je veliká škoda, že jsme ho dostali nazpátek teprve před dvěma lety v další restituční vlně. Pivovar chátral 40 let a potom ještě dalších 25 let,“ připomíná Justin Berka.

Válka a komunistický režim poničily klášter ve Vyšším Brodě. Vše ještě zhoršily zdlouhavé restituce

Mniši v klášterním kostele

Cisterciácký klášter ve Vyšším Brodě a jen několik desítek kilometrů vzdálený hornorakouský premonstrátský klášter Schlägl. Pojí je bezprostřední sousedství, společná historie i podobné poslání, ale zcela odlišná je jejich současná situace.

Jedná o jeden z nejstarších pivovarů v Čechách a v jižních Čechách pravděpodobně o úplně nejstarší. Pochází ze 14. století, první záznamy o vaření piva jsou z roku 1386. Pivo se tu vařilo až do roku 1950.

Cisterciáci by rádi pivovar revitalizovali a obnovili i vaření piva. „Vyšebrodské klášterní pivo mělo znamenitou chuť a pověst. Vyváželo se až na dvůr do Vídně. My bychom v tom chtěli pokračovat, ale nejdřív se to musí opravit, a to je běh na dlouhou trať,“ dodává převor.

První etapu opravy domu pro hosty chtějí mít ve Vyšším Brodě hotovou do konce roku. Kdy se ale začne znovu vařit pivo v jednom z nejstarších českých pivovarů, to Justin Berka předjímat nechce.

autor: mvo
Spustit audio

Související