V katastru Úsilného u Českých Budějovic roste černá stavba, vedení obce požaduje její odstranění

27. únor 2020 15:56

Postrádá stavební povolení a podle územního plánu leží v nezastavitelném území. Na katastru obce Úsilné u Českých Budějovic loni na podzim začala růst cihlová stavba, která na první pohled připomíná rodinný dům.

Obecní úřad ale o záměru neměl ani tušení, nutná povolení totiž majitel začal vyřizovat až dodatečně. Stavební úřad teď zahájil řízení o odstranění objektu. To ale podle běžné praxe neznamená, že je stavba definitivně odsouzena k zániku.

„Uprostřed louky, která odděluje obec Úsilné od obce Borek, se nejprve objevila velká halda zeminy, pak základová deska o rozměrech asi 14x9 metrů a pokračovalo to stavbou několika řad cihel, které tam stále jsou. Všem nám to přišlo jako velká drzost, s jakou jsme se snad ještě nesetkali,“ ukazuje starosta Úsilného Pavel Kašpárek.

Plocha je v územním plánu zanesená jako rekreační louka. Stavebník podle starosty přišel na úřad s tím, že na ní můžou podmíněně stát zařízení kulturního a muzeálního charakteru. „Tvrdil, že staví muzeum. Kromě toho je na pozemku ještě jakási jímka o rozměrech přibližně 7x4 metru, což podle něj měla být žumpa na vyvážení nebo i bazén,“ říká Pavel Kašpárek.

Majitel pozemku se na záznam pro Český rozhlas odmítl vyjádřit. Stavba je podle něj v souladu s územním plánem a spor předal také právníkům.

Čtěte také

Věc už mezitím začal řešit stavební úřad. „Na základě zjištění státního dohledu jsme z moci úřední zahájili řízení o odstranění stavby. Ta stavba je podle současného územního plánu v nezastavitelném území. Stavebník má samozřejmě možnost požádat o dodatečné povolení,“ potvrzuje mluvčí českobudějovického magistrátu Jitka Welzlová.

V tom ale může nastat problém. Demolice rozestavěných objektů se podle starosty Pavla Kašpárka nařizují jen velmi výjimečně a majitelé často vyváznou pouze s pokutou.

„Jak já, tak zastupitelstvo i sousedé jsme toho názoru, že stavba se musí odstranit. Budeme dělat všechno pro to, aby se tak stalo, i když v celé republice v podstatě neexistuje precedens,“ dodává.

Nový stavební zákon uvádí, že každá černá stavba bude odstraněna na náklady státu. Tato norma má ale začít platit až příští rok v červnu. O budoucnosti místní nelegální stavby rozhodnou úřady nejpozději v řádech měsíců.

Spustit audio

Související