V jižních Čechách vypukla epidemie chřipky. Lékaři doporučují odpočinek a časté mytí rukou

12. únor 2019 06:43

Na následky chřipky zemřelo v jižních Čechách od začátku roku už sedm lidí. V celém kraji je vyhlášená epidemie respiračních a chřipkových onemocnění. Hygienici i lékaři radí při prvních příznacích nachlazení odpočívat a nechodit mezi lidi.

Do ordinace třeboňské praktické lékařky Jany Tiché přišla s nachlazením Eva Bečvářová. „Hlavně hodně kašlu, v noci mě to nenechá spát, k tomu hustá rýma a celková bolest těla,“ popisovala své příznaky.

Podobných pacientů má Jana Tichá v ordinaci v těchto dnech až o 40 procent víc než před měsícem. „Posledních několik týdnů opravdu přibylo lidí s infekčním onemocněním. Počet pacientů za den je u nás momentálně mezi čtyřiceti a padesáti, z toho osm až deset určitě přichází s infekcí dýchacích cest,“ řekla.

Roste počet nejen respiračních onemocnění, ale také případů chřipky. „U chřipky je typická vysoká horečka, prudký začátek a náhlá schvácenost. Prostě u chřipky je problém zvednout ruku, je to opravdu vyčerpání. U respiračních infekcí je ten průběh mírnější, často s vodovou rýmou,“ popsala lékařka.

Jak se vyznat v lécích na chřipku

Chřipka

Léčená chřipka trvá týden, neléčená sedm dní, říká se. Proto mnozí ani nenavštíví lékaře a léčí se sami. Do lékárny ale nejspíš cestu najdou. Jak se vyznat ve volně prodejných lécích a podle čeho je volit, poradila Michaela Bažantová, mluvčí České lékárnické komory.

Nachlazeným lidem doporučuje především co nejvíc odpočinku a spánku. „Kdyby nám někdo nabídl lék, který zvýší imunitu o desítky procent, tak by se po něm každý vrhnul, ale nikdo netuší, že to je opravdu obyčejný odpočinek a spánek delší než osm hodin, který hodně pomůže naší imunitě. Bohužel na to v dnešní době řada lidí nemá čas,“ dodala Jana Tichá.

Epidemioložka Jitka Luňáčková připomněla, že ideální prevencí je očkování. „To se ale provádí vždy před sezónou, to znamená v podzimních měsících. Když už dojde k epidemickému výskytu, tak by oslabení lidé neměli chodit do kolektivu, na hromadné akce. Také stále mluvíme o mytí rukou, protože virus, který se dostává do prostředí, máme na rukách, a pokud si ho zaneseme na sliznice, můžeme onemocnět,“ uvedla.

Chřipkovou epidemii by také podle hygieniků mohly zastavit jarní prázdniny.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související