V jižních Čechách můžete i během zimy navštívit některé hrady, zámky nebo muzea

11. leden 2014

Pokud jste na zimní dovolené nebo ji plánujete a počasí moc nepřeje, nemusíte nutně jen do bazénu nebo sauny. Na jihu Čech jsou už několikátou sezónu otevřené některé hrady a zámky a po předběžném objednání také muzea a kláštery.

Například ve Vyšším Brodě, který je nedaleko skiareálu Sternstein, Lipno a Skiparku Frymburk můžete navštívit Poštovní muzeum.

„V podstatě mapuje vývoj poštovnictví na území České republiky od roku 1526 do současnosti. Celá expozice nás provází vývojem od poslovských zpráv až po užívání poštovních schránek, zřízení poštovních úřadů, modernizací od telegrafů, telefonů, dálnopisů až do současnosti,“ upřesňuje správce muzea Luboš Kocman.

Jako největší zajímavost doporučuje kočárovnu. „Ve které je 12 až 15 vozů a saní, které se používaly nejen pro přepravu poštovních zásilek, ale i pro přepravu osob. V našich sbírkách máme takový Rolls-Royce. A skutečně se potvrdilo, že jeho karoserii i podvozek vyráběla továrna, která pak v modernizaci přešla na výrobu Rolls-Royců. Kočár se zúčastnil korunovačního průvodu královny Viktorie,“ upřesňuje Kocman.

V zimě si můžete Poštovní muzeum prohlédnout po předchozí telefonické domluvě a ve skupince minimálně osmi osob. Poštovní muzeum je v areálu kláštera, který také můžete navštívit v zimě, i tam provádějí prohlídkovou trasou po předchozí telefonické domluvě.

Každý den kromě pondělí si prohlédnete i soukromá apartmá Bukvojů na hradě Rožmberk. Na prohlídku můžete zajít také do hradního muzea v Českém Krumlově.

Z jihočeských hradů a zámků je otevřený také hrad v Nových Hradech a zámek Hluboká. Po předchozí telefonické domluvě si projdete prohlídkovou trasu i v na zámku v Třeboni.

Hluboká
autor: Romana Lehmannová
Spustit audio