V Jistebnici vyřešili problém s nedostatkem míst v mateřské škole. Postavili nový pavilon

20. březen 2022 10:09

15 milionů korun stála výstavba nového pavilonu mateřské školy v Jistebnici na Táborsku. Ve městě se tak podařilo vyřešit problém s kapacitou míst pro děti předškolního věku. V patře dvoupodlažní budovy je totiž i nová třída pro 24 dětí.

„My jsme spokojení, pro děti nový areál, nová třída, mají víc prostoru,“ pochvaluje si Jiří Novotný, který do školky přivedl svého syna Tobiáše.

Nové prostory oceňuje i učitel Martin Verbovský. „V této třídě jsem třetí den a musím říct, že je to krásné,“ komentuje.

Jistebnickou mateřinku v současnosti navštěvuje 79 dětí. Díky nové třídě se podle vedoucí Olgy Vavříkové podařilo vyřešit letitý problém s kapacitou. „Prostě ta kapacita byla pořád nízká a zájem rodičů o školku byl velký. Zřizovatelům se podařilo získat dotaci a mateřská škola se mohla rozrůst o jednu třídu,“ potvrzuje.

Město za výstavbu školního pavilonu, ve kterém jsou kromě nové třídy i kabinety nebo skladové prostory, zaplatilo podle starosty Jiřího Popelky 15 milionů korun. „Investice do dětí je správná a je to pro rozvoj našeho regionu,“ dodává.

Přestože se i současná kapacita mateřské školy blíží ke svému hornímu limitu, pro město je to podle ředitelky základní školy Pavly Vonešové dobrá zpráva. „My právě potřebujeme, aby tady bylo dětí co nejvíc, abychom naplnili kapacitu prvního stupně a posléze i druhého stupně,“ vysvětluje.

Městu Jistebnice se na projekt nového školního pavilonu podařilo sehnat třináctimilionovou dotaci, zbytek zaplatilo z vlastních zdrojů.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související