V Jindřichově Hradci začalo fungovat azylové zařízení Klokánek

2. červen 2011

První azylové zařízení Fondu ohrožených dětí Klokánek začíná pomáhat také v jižních Čechách. Otevřeno bylo v Jindřichově Hradci. Zařízení s rodinnou péčí určené pro týrané či jinak ohrožené děti vzniklo rekonstrukcí bývalého penzionu.

Rekonstrukce si vyžádala částku ve výši 15 milionů korun. Původně měl Fond ohrožených dětí na rekonstrukci přislíbenou také dotaci z fondů Evropské unie, nakonec ji ale nezískal. Zprovoznit jindřichohradecký Klokánek tedy pomohly sponzorské dary a úvěr.

Provoz Klokánku v Jindřichově Hradci se nyní bude rozjíždět postupně, říká jeho vedoucí Zdena Burešová: „Toto zařízení nejde nastartovat naráz ze dne na den, budeme tety přijímat postupně, tak jak děti budou přicházet. První čtyři tety pro první dva byty už jsme přijali, během krátké doby bude obsazený stav. Prvního chlapečka čekáme do 14 dnů. Plno dětí mělo zájem o přijetí v brněnském Klokánku a oni už měli plnou kapacitu, takže teď budeme řešit, jestli děti přesměrujeme k nám. Děti lze přijmout okamžitě.“

V jindřichohradeckém Klokánku najde dočasný domov 32 dětí v osmi bytech, kde se o ně bude starat 16 profesionálních tet.

autor: hoch
Spustit audio