V Jindřichově Hradci se opět setkají váleční a pováleční letci

27. srpen 2011

18. setkání letců v Jindřichově Hradci se uskuteční v sobotu 27. srpna od 10 hodin a účast na něm přislíbili například váleční letci Miroslav Štandera a Emil Boček, nebo náhradník kosmonaut Oldřich Pelčák.

Program setkání bude zahájen v kostele sv. Jana Křtitele, kde letce přivítá starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka a také ředitel Muzea Jindřichohradecka Jaroslav Pikal. Následovat bude koncert skupiny Dixieland Jazz band. Ta zahraje evergreeny 40. let, na které váleční letci za druhé světové války tančili.

Pro účastníky mají organizátoři setkání připraveno také něco speciálního, říká Vladislava Buriana z Klubu historie letectví: „Připraven je vrcholný program. V nedávné době se neustále mluvilo o stíhačce FockeWulf 190, kterou jsme v půlce května letošního roku vykopali u Otína, tak se s tímto unikátem rádi pochlubíme. Přejdeme pouze z kostela Sv. Jana Křtitele do minoritského kláštera, který je součástí kostela, tam představíme fragmenty letounu. Uvidí podvozkovou nohu, list vrtule, fragmenty motoru a sedačky, palubní přístroje a podobně. Bude to předpremiéra před vlastní listopadovou vernisáží.“

Váleční letci se v sobotu v Jindřichově Hradci zúčastní také pietního aktu u Památníku letců, který bude zakončen společným průletem letounů členů Aeroklubu z Jindřichova Hradce.

autor: hoch
Spustit audio