V jindřichohradeckých sadech se zatím kácet nebude. Zastupitelé chtějí nový projekt

16. červenec 2019 14:50

V Husových a Mertových sadech v Jindřichově Hradci se stromy kácet nebudou. Zastupitelé chtějí nový projekt na obnovu parků v centru města.

Zastupitelé zrušili rozhodnutí svých předchůdců, podle kterého se měl park revitalizovat ve třech etapách. První etapa už je ukončená. Během ní město nechalo pokácet 20 stromů. Dalších 43 mělo být pokáceno v dalších letech. Současné vedení chce nyní připravit nový projekt na obnovu parku.

Klimatizační funkce parku, který v 19. století vznikl na zasypaném hradebním příkopu, je jeden z hlavních argumentů, který odpůrci kácení stromů od roku 2011 vyzdvihovali. Rozdíl v teplotách ve zrevitalizované části parku, kde nechalo město pokácet vzrostlé stromy a vysadilo mladé, je značný.

„Dlažba v nové části má 44 stupňů, pod starými stromy je jen 21 stupňů,“ ukazuje na snímku z termovizní kamery zastupitel Jan Pokorný z uskupení Hradec srdcem a rozumem.

Jindřichův Hradec dá dětem na sport o dva miliony víc, než se předpokládalo

děti, fotbal

Sportování dětí letos Jindřichův Hradec podpoří sedmi miliony korun. To je o dva miliony korun víc, než kolik bylo původně v rozpočtu. Na zvýšení částky se shodli zastupitelé.

Původní projekt na obnovu parku obhajuje za zahradní a krajinářské architekty Michaela Zudová: „Listová plocha starých stromů se zmenšuje, zatímco u mladých stromů se navyšuje, takže účinnost zelené klimatizace stále stoupá.

Argumenty opozice nakonec převážily a zastupitelé svým usnesením zrušili rozhodnutí ze srpna 2011, podle kterého mělo město park ve třech etapách revitalizovat. Radnice teď počká na dokončení studie o zeleni ve městě a potom nechá zpracovat nový projekt na obnovu parku.

Spustit audio

Související