V jihočeských Ledenicích narazíte na svědka dávného soudnictví. Kamenný pranýř

2. duben 2019
Česko – země neznámá

Ledenice jsou malé městečko na jihu Čech mezi Třeboní a Českými Budějovicemi. A na jejich náměstí je k vidění řada zajímavých artefaktů. Vedle sochy svatého Jana a pomníku padlým v první světové válce tam stojí i dvě kašny - jedna funkční a jedna zasypaná, dále pak pomníček místního faráře, pamětní deska místního ředitele a také pranýř. Což je v tomto případě vysoká kamenná stéla umístěná hned pod okny školy.

Původně byl ledenický pranýř dřevěný. V městečku stál prokazatelně už v polovině 17. století. V prosinci 1749 ovšem Ledenice zachvátil požár, během kterého byl pranýř značně poškozen. Místní konšelé se ho rozhodli po požáru obnovit a obrátili se na třeboňskou vrchnost s žádostí o povolení stavby nového, tentokrát kamenného pranýře. A začala vleklá jednání.

Ledenice totiž neměly vlastní hrdelní právo, a tak se třeboňským úředníkům žádost moc nezdála. Dochoval se dopis z roku 1768, ve kterém ledenickým doporučují, ať místo stavby kamenného pranýře vybudují železnou klec na zavírání hříšníků. To se ale zase nelíbilo v Ledenicích.

Nakonec ale přece jen městečko získalo souhlas se stavbou a deset let nato už kamenný pranýř v Ledenicích stál. Jenže to už se s veřejným pranýřováním pomalu končilo, císař Josef II. pak tento typ trestů jako nehumánní definitivně zrušil. A tak dnes ani nevíme, jestli byl vůbec někdy pranýř v Ledenicích použit.

Ledenický pranýř má podobu štíhlé, několik metrů vysoké stély na podstavci. Na vrcholku je vytesán obelisk na kulových nožičkách. Otvor mezi obeliskem a vlastním tělem pranýře sloužil k zavěšení zvonku, na který se zvonilo například na poplach při požárech.

Pranýř stojí na ledenickém náměstí, hned vedle školní budovy. Není nijak označený a je volně přístupný. Hned pod ním vede hlavní silnice. Po té se dá dojet do nedalekých Borovan. I tam se shodou okolností zachoval na náměstí obdobný pranýř. 

autor: Filip Černý
Spustit audio