V Jihočeském kraji je podle statistik pojišťoven nejméně srážek se zvěří v republice

18. březen 2021

Mimo jiné se dozvíte, jestli se takové srážce dá předejít a jak často k nim dochází na jihu Čech. Tématu se budu věnovat s hosty Davidem Schwedtem z odboru životního prostředí Městského úřadu v Písku a Janem Novým ze záchranné stanice pro volně žijící živočichy v Třeboni. Připravila Jitka Cibulová Vokatá.

Se zvěří se motoristé nejpravděpodobněji mohou střetnout na silnicích prvních a nižších tříd. Tam se loni podle České pojišťovny událo 75 procent všech srážek.

Na dálnicích se minulý rok řidiči setkali se zvířetem ve sto šedesáti případech. Každým rokem se zvyšuje počet aut i jejich pohyb po silnicích. Krajina se taky mění a zvířata mají méně úkrytů. Mění se i migrační trasy.

Stále ale platí, že nejčastěji jde o přechod mezi lesní a nelesní krajinou nebo vodoteče. Podzim patří co do počtu takových havárií k nejriskantnějším a dochází k vysokým škodám. Časté jsou srážky se srnami, divočáky ale taky ježky, sovy nebo s rysy a vydrami. O život přichází v době tahu na silnicích taky obojživelníci.

V Písku proto v lokalitě U tří rybníků udělali pod silnicemi podchody. Populace obojživelníků stoupla za několik let o sedmdesát procent. K nejúčinnějším opatřením proti střetům se zvěří patří zábrany, anebo odrazky. Náplně do pachových ohradníků jsou drahé a myslivecká sdružení na ně nemají peníze.

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio