V Jihočeském kraji je nejvíc volných pracovních míst od roku 1991

11. červenec 2018 15:55

Celkem 18 481 volných pracovních míst je aktuálně v Jihočeském kraji. To je nejvíc od založení úřadu práce v roce 1991. Nezaměstnanost v kraji oproti květnu klesla o dvě desetiny procentního bodu.

Zaměstnavatelům dlouhodobě chybí stále stejné profese. „Zůstává největší zájem o řidiče aut, převážně v dálkové nákladní dopravě, a potom o pracovníky v kvalifikovaných i nekvalifikovaných strojírenských profesích,“ uvádí Jiří Beran z českobudějovické pobočky úřadu práce.

Na Lipensku chybí kuchaři a číšníci. Mnozí raději odchází do Rakouska

Kuchař (ilustrační foto)

„Přijmeme kuchaře, servírku, číšníka. Nástup možný ihned.“ Takové cedule doslova zaplavily restaurace a hotely na Lipensku. Tamní podnikatele trápí nedostatek kvalifikovaného personálu.

Aktuální nezaměstnanost v Jihočeském kraji je 1,9 procenta. Bez práce je 1163 lidí. Celorepublikově má nižší nezaměstnanost jenom Pardubický kraj.

Podíl lidí bez práce v červnu klesl ve všech jihočeských okresech. „Nejvýraznější meziměsíční pokles, a to o čtyři desetiny procentního bodu, jsme zaznamenali v okrese Český Krumlov. Přesto i nadále právě okres Český Krumlov eviduje v rámci kraje nejvyšší nezaměstnanost, a to v hodnotě rovných tří procent,“ doplňuje Jiří Beran.

autor: mvo
Spustit audio

Související