V Janovském mokřadu u Nýřan můžete při troše štěstí spatřit divoké koně i vyhynulého pratura

22. červen 2022

Přírodní rezervace Janovský mokřad se rozprostírá u Nýřan v okrese Plzeň-sever. Na první pohled by zrovna na tomto místě hledal přírodní rezervaci asi jen málokdo, nachází se totiž jen malý kousek od rušné dálnice D5. Stačí ale popojít dál k lesu a hluk se postupně ztratí v dáli. Zdejší živočichové tak mají možnost najít si klidná a tichá místa, když se jim omrzí třeba i přicházející turisté.

„V minulosti byl na tomto místě rybník s názvem Janov. Jeho jméno bylo pravděpodobně odvozeno od jména probošta chotěšovského kláštera, který je zmiňovaný už někdy ve 14. století,“ říká správce přírodní rezervace Janovský mokřad David Melichar.

V Janovském mokřadu se vyskytuje celá řada chráněných rostlin a živočichů, někteří jsou i skutečně vzácní. Právě kvůli nim tu byla rezervace zřízena. Ze savců jde především o bobra, z ptactva pak například o jeřába popelavého.

Největším lákadlem jsou tady ale divocí koně a také vyhynulý pratur. „Část rezervace tvoří pastevní areál, kde máme v současné době tři hřebce plemene exmoorský pony, tedy divokého koně, a pět kusů pratura,“ vypočítává správce rezervace.

Při troše štěstí divoké koně zahlédnete, někdy přijdou až k vám

Exmoorský pony je prastaré plemeno, které měli využívat již Keltové. Po republice není příliš mnoho možností, kde je vidět, rezervací s nimi je jen několik. Zajímavé je, že téměř nepřežili druhou světovou válku. V Británii ji přežilo snad jen 50 exemplářů. „Co se týče pratura, ten byl zcela vyhuben. A až zpětným křížením se podařilo vytvořit tuto jeho současnou podobu,“ popisuje David Melichar.

V Janovském mokřadu pomáhají tato zvířata spásat expanzní třtinu křovištní, která snižuje pestrost druhů ostatních rostlin.

Přírodní rezervace Janovský mokřad

Na koně i pratury musíte mít ale v Janovském mokřadu trochu štěstí, ne vždy totiž mají chuť vystavovat se před turisty a fotografy. Setkání s nimi je pak ale o to vzácnější a krásnější. Návštěvníci by samozřejmě za všech okolností měli dbát na bezpečnost jak svoji, tak i samotných zvířat. Rozhodně by je neměli stresovat kupříkladu volně pobíhajícími psy.

Spustit audio